ua en ru

ЄС повинен призначити спецпредставника по Україні, - комітет асоціації

ЄС повинен призначити спецпредставника по Україні, - комітет асоціації Фото: ілюстративне зображення (twitter.com/EU_Commission)

Також необхідна підтримка ЄС в питанні розгортання миротворчої місії

Європейський союз (ЄС) повинен за прикладом Сполучених Штатів призначити спеціального представника по Україні в питаннях врегулювання конфлікту на Донбасі і деокупації Криму. Відповідну заяву прийнято парламентським комітетом асоціації ЄС-Україна на засіданні, яке відбулось у Страсбурзі 18-19 квітня.

"Євросоюз повинен робити амбітні пропозиції щодо своєї ролі у вирішенні конфлікту, наприклад, через призначення спеціального представника ЄС щодо конфлікту в Східній Україні та Криму", - йдеться в заяві комітету.

Також комітет висловив жаль, що за чотири роки після незаконної анексії Криму і міста Севастополя Російською Федерацією не було конкретних пропозицій щодо деокупації півострова. Також комітет закликав держави-члени ЄС провести цю дискусію з прийняттям висновків на черговому можливе засіданні Ради закордонних справ.

"У світлі цих подальших порушень міжнародного права та основних прав людини вважаємо, що ЄС і Україна не тільки повинні продовжувати існуючі санкції, але і накладати додаткові на Росію, в тому числі на тих, хто відповідає за порушення прав людини і організацію так званих президентських виборів у Криму і місті Севастополь", - наголошується в заяві

Крім того, наголошується, що необхідною є підтримка ЄС в питанні розгортання миротворчої місії, яка повинна охоплювати всю конфліктну зону Донецької і Луганської областей України, включаючи неконтрольовану частина російсько-українського кордону.

також Зазначено, що чергове засідання комітету асоціації Україна-ЄС планується восени 2018 року в Україні.

Нагадаємо, як заявила представник України в гуманітарній підгрупі контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, зловживання правом вето з боку Російської Федерації у Раді безпеки ООН утрудняє ухвалення рішення щодо введення миротворців на Донбас.