ua en ru

ЄС не повинен робити винятків для "Газпрому" в питанні "Північного потоку", - Клімкін

ЄС не повинен робити винятків для "Газпрому" в питанні "Північного потоку", - Клімкін Фото: Павло Клімкін, Міністр закордонних справ України (Віталій Носач, РбК-Україна)

Клімкін і Сойні обговорили питання будівництва "Північного потоку-2"

Європейський союз не повинен робити виключень в питанні реалізації проекту "Північний потік-2", якщо він не буде відповідати міжнародному законодавству. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін за результатами зустрічі з главою МЗС Фінляндії Тімо Сойні, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, для України дуже важливо те, що проект буде повністю потрапляти під дію європейського енергетичного законодавства.

"Для нас важлива підтримка в тому, що цей проект в будь-якому випадку буде повністю підпадати під європейське енергетичне законодавство. Не може бути мови про виключення, які дозволять "Газпрому" маніпулювати цим проектом", - заявив Клімкін.

У свою чергу міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні зазначив, що Фінляндія уважно придивляється до цього проекту.

"Північний потік-2" пролягає не через територіальні води Фінляндії, а скоріше через її економічну зону. Але ми в будь-якому випадку вважаємо, що до цього проекту треба буде дуже уважно придивлятися. Зокрема, потім, щоб він повністю відповідав вимогам третього енергетичного пакету Європейського союзу", - додав Сойні

Глава МЗС Фінляндії підкреслив, що "Газпромом" має бути виконане рішення Стокгольмського арбітражу.

"Фінляндія дуже уважно стежить за тим, як розгортається ситуація. Фінляндія повністю підтримує міжнародне законодавство і політику повного виконання законів і правил. Саме тому рішення Стокгольмського арбітражного суду, повинні виконуватися серйозно. Також Фінляндія підтримує Україну в її політиці надійного транзитера газу в країни ЄС",- заявив Сойні.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, президент України Петро Порошенко вважає, що поведінка Російської Федерації після рішення арбітражного суду Стокгольма, прийнятого на користь України, свідчить про небезпеку проекту газопроводу "Північний потік-2".