ua en ru

ЄС має бути готовий ввести санкції проти влади України найближчим часом, - МЗС Чехії

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек заявив, що Євросоюз має бути готовий найближчим часом застосувати санкції до української влади, якщо ті продовжать застосовувати насильство до опозиціонерів

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек (на фото) заявив, що Євросоюз має бути готовий найближчим часом застосувати санкції до української влади, якщо ті продовжать застосовувати насильство до опозиціонерів, передає Reuters.

У своїй заяві Заоралек провів паралелі між нинішньою ситуацією на Україні і "соціалістичним минулим Чехії". За його словами, уникнути санкцій не вийде, якщо насильство на вулицях Києва та інших міст країни продовжиться".

"Євросоюз повинен буде в такому випадку застосувати всі засоби та важелі, що знаходяться в його розпорядженні", - заявив він.

Раніше з аналогічною заявою виступив глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. Заклики до введення санкцій Євросоюзу проти України звучать на тлі критики ЄС за занадто м'яку позицію щодо українського питання. Так, 6 лютого 2014 р. в Інтернеті з'явився запис розмови помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд з американським послом у США Джеффрі Пайеттом, де вони обговорювали склад майбутнього уряду України з можливою участю лідерів української опозиції. В ході розмови Нуланд також образливо відгукнувся про дії Євросоюзу.

Нагадаємо, вуличні акції протесту - Євромайдан - почалися в країні в кінці листопада 2013 р. 21 листопада кабмін призупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС та розпорядився відновити активний діалог з Росією. Силове протистояння між активістами і правоохоронцями почалося 19 січня 2014 р. в Києві на вул. Грушевського біля стадіону "Динамо". За різними даними, жертвами конфлікту стали від трьох до шести людей: в їх числі і активісти, і співробітники силових відомств.