ua en ru

ЄС до скасування візового режиму з Україною чинитиме опір введенню Росією віз для українців, - євродепутат

Європейський Союз не дозволить Росії застосувати візовий режим з Україною, доки не буде скасовано візовий режим між ЄС і Україною. Про це в інтерв'ю "5 каналу" повідомив депутат Європейського Парламенту Яцек Саріуш-Вольські.

"Росія чинить чималий тиск, в тому числі на Румунію з Молдовою, блокуючи експорт вин, мігрантів..., а також конкретні заходи вживає проти України. Також це стосується газу", - заявив євродепутат.

За його словами, ЄС вважає ці дії неприйнятними. У зв'язку з цим Євросоюз хотів би створити пакет солідарності, щоби відкрити ринки, відкрити торгівлю и зачепити максимальну кількість ініціатив.

"Якщо "Газпром" використовує газ в якості політичної зброї, то можна юридичним чином обвинуватити "Газпром" у застосуванні таких заходів", - заявив Саріуш-Вольські.

Він зазначив, що з боку ЄС вже ведеться робота з цього приводу.

"І ЄС також не дозволить застосовувати візовий режим, до того як ми знімемо візовий режим з Україною. Отже, що ви будете робити з вашими партнерами на сході, ми будемо робити разом з вами, якщо говорити про Росію. Для тих країн, які вступають в асоціацію, ми повинні захищати ці країни і показувати солідарність. І Росія вже знає, що вона також постраждає від цього, якщо продовжуватиме цей саботаж", - зазначив євродепутат.

Він нагадав, що євроінтеграційний вибір України є її суверенним вибором. А тому спроби Росії впливати на цей вибір є чітким порушенням міжнародного законодавства.

Раніше Саріуш-Вольські повідомив РБК-Україна, що без звільнення Тимошенко угода про асоціацію з ЄС не буде підписана. Водночас він зазначив, що це рішення має бути прийняте до 21 жовтня 2013 р.