ua en ru

ЄС: Діалог з Білоруссю буде відновлено після звільнення засуджених за події 19 грудня 2010 р

Умови відновлення діалогу Євросоюзу (ЄС) з Білорусією - це звільнення та реабілітація всіх політичних ув'язнених і людей, які потрапили під судові процеси у справі 19 грудня. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції посол Польщі в Білорусі Лешек Шерепка. "Умови відновлення діалогу не змінилися. Головне - щоб усі політичні в'язні були на волі і реабілітовані", - заявив він.
Шерепка також повідомив, що Польща від імені послів країн Євросоюзу направила ноту в білоруське Міністерство закордонних справ (МЗС) з проханням про зустріч з політичними в'язнями. "Через місяць ми отримали відмову на тій підставі, що вони не є нашими громадянами", - повідомив посол.
Торкаючись підсумків головування Польщі в Раді ЄС, Шерепка сказав, що у відносинах з Білоруссю успіхів немає. "Я повинен сказати, що в політичних питаннях у відносинах з Білоруссю успіхів немає. Обстановка не змінилася з того часу, як ми почали своє головування", - сказав він. Посол також вказав на відсутність контактів на високому рівні, зокрема, Білорусь бойкотувала саміт Східного партнерства, в Парламентській асамблеї Східного партнерства також немає білоруських представників.
Нагадаємо, 19 грудня 2010 р. після Президентських виборів в Мінську пройшла несанкціонована акція протесту опозиції, яка завершилася масовими заворушеннями і затриманням кількох сотень осіб, у тому числі шість екс-кандидатів у Президенти. Двоє з них - Андрій Санніков і Микола Статкевич, а також ще кілька інших активістів опозиції до цих пір знаходяться в ув'язненні.