ua en ru

Іудеї сьогодні відзначають Йом Кіпур - День спокути

Десятий день єврейського нового року - Судний день (Йом Кіпур) - день спокутування гріхів і Вищого суду. Це єдиний день у році, коли Тора наказує людині не займатися нічим, окрім аналізу своїх вчинків і думок. У давнину, коли в Єрусалимі ще стояв Храм, в Судний день первосвященик здійснював процедуру самоочищення, входив до храму, готував жертву для заклання і приносив її в спокутування гріхів всього народу Ізраїлевого. Сьогодні суть обрядових дій перейшла з Храму в синагогу , а місце жертвопринесення зайняли молитви.

Десятий день єврейського нового року - Судний день (Йом Кіпур) - день спокутування гріхів і Вищого суду. Це єдиний день у році, коли Тора наказує людині не займатися нічим, окрім аналізу своїх вчинків і думок.

Пост почався вчора о 18,58, а завершиться сьогодні, 14 вересня, о 20:04.

Іудеї сьогодні відзначають Йом Кіпур - День спокути

У давнину, коли в Єрусалимі ще стояв Храм, в Судний день первосвященик здійснював процедуру самоочищення, входив до храму, готував жертву для заклання і приносив її в спокутування гріхів всього народу Ізраїлевого. Сьогодні суть обрядових дій перейшла з Храму в синагогу , а місце жертвопринесення зайняли молитви.

"Відкриваюча молитва " - Коль Нідрей - перетворилася на символ усього свята. Вона вимовляється тричі і співається вголос. Немає сумнівів, що цьому сприяв прекрасний мотив, що прийшов з середньовічної Іспанії. У Йом Кіпур читають також поминальну молитву, до якої в наші дні додалося ще дві частини: поминання жертв Катастрофи і загиблих у війнах за незалежність Ізраїлю. У 1973 році в цей день армії Єгипту та Сирії зробили раптовий напад на Ізраїль.

Напередодні Йом Кіпур традицією є " розділяюча трапеза", після якої до закінчення Судного дня - суворий піст. Судний день, згідно єврейської традиції, завершується тим, що кожен єврей отримує позитивну або негативну оцінку своїх діянь, а на її основі - вирок милостивий чи караючий.

Це день, коли з'ясовується, прийняте чи відхилене прохання про прощення Вищим судом на небі. Особливого значення набуває "завершальна молитва", сказана при заході сонця - після неї вже ніби закриті брами милосердя, через які піднімаються до неба прохання і молитви народу Ізраїлю. Лунають звуки шофара, і чути завершальний всі обряди заклик: "Наступного року - в Єрусалимі".