ua en ru

Ердоган повертається на посаду голови правлячої партії АКР

Ердоган повертається на посаду голови правлячої партії АКР Фото: Реджеп Таїп Ердоган почав користуватися результатами референдуму

Турецька "Партія справедливості та розвитку" 21 травня проводить з'їзд

Турецька "Партія справедливості та розвитку" (AKP) 21 травня проводить з'їзд, на якому, як очікується, оберуть голову партії. Єдиним кандидатом є чинний президент Реджеп Таїп Ердоган, передає DW.

Організатори з'їзду AKP очікують, що на нього прибуде до 100 тисяч прихильників політичної сили з кожної з 81 провінцій Туреччини. Понад півтори тисячі автобусів перевозять учасників з'їзду до Анкари.

Як відомо, Ердоган належав до засновників AKP у 2001 році й очолював її до 2014 року, коли був вимушений позбутися партійності - за актуальним на той час турецьким законодавством. Згідно зі змінами до конституції, затвердженими за результатами референдуму кілька тижнів тому, президент країни більше не зобов'язаний відмовлятися від членства у партії чи від керівництва політсилою.

Зазначено, що досі лідером партії був соратник Ердогана прем'єр-міністр Біналі Їлдирим. Попри те, що йому доведеться позбутися титулу лідера партії, він має залишитися очільником уряду. Утім, після нових виборів, запланованих на 2019 рік, цю посаду все одно скасують, а вся повнота влади очільника уряду перейде до президента.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про намір переглянути питання про вступ республіки до Євросоюзу.