ua en ru

Ердоган прагне перекласти всю вину за невдалі переговори на ЄС, - Юнкер

Ердоган прагне перекласти всю вину за невдалі переговори на ЄС, - Юнкер Фото: Жан-Клод Юнкер відповів на заяву Реджепа Ердогана

Глава Єврокомісії вважає, що Туреччина дистанціювалася від європейських цінностей

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер закликав турецьку владу змінити своє ставлення до Європейського Союзу. Про це він заявив в інерв'ю бельгійській газеті La Libre 26 листопада, передає DW.

"Туреччина прагне стати членом ЄС чи ні? Було би добре, якби наші турецькі партнери щодо цього дійшли певної позиції", - зазначив Юнкер.

За його словами, впродовж останніх двох років Туреччина дистанціювалася від європейських цінностей.

"Махінації Ердогана (…) справляють враження, що він уже не хоче членства своєї країни в ЄС за будь-яку ціну", - вважає глава Єврокомісії.

Із 72 умов для здобуття безвізового режиму з ЄС Туреччина виконала 67, пояснив Юнкер. Водночас вину за проблеми у переговорах щодо членства в ЄС президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган намагається перекласти на Євросоюз, переконаний він.

"Замість того, щоб звинувачувати Європейський Союз та Єврокомісію у цій невдачі, Ердогану було би краще запитати себе, чи не несе він відповідальності за те, що турецькі громадяни не можуть вільно подорожувати європейською територією", - додав Юнкер.

Нагадаємо, раніше Ердоган пригрозив, що Туреччина може відкрити мігрантам шлях до Європи, якщо до цього кроку Анкару підштовхнуть дії ЄС. Заява Ердогана стала реакцією на ухвалену напередодні резолюцію Європарламенту із вимогою заморозити переговори про вступ Туреччини до ЄС.