ua en ru

Ера тризначних цін на нафту близька до завершення, - експерти

П'ятирічні ф'ючерси на нафту Brent торгуються з рекордним дисконтом до спотових котирувань: вчора розрив між ними перевищив 30 дол./бар. Це свідчить про те, що ера тризначних цін на нафту близька до завершення, вважають експерти, пише The Financial Times.

З початку поточного року спотова ціна на нафту Brent виросла на 17 дол. і вчора складала 125 дол./бар. У той же час ф'ючерсні контракти з постачанням в січня 2017 р. за цей же період, за даними Bloomberg, подорожчали всього лише на 2 дол., до рівня 94 дол./бар. Таким чином, розрив між спотовими цінами і п'ятирічними ф'ючерсами склав рекордні 31 дол./бар. А ще на початку минулого року ф'ючерси з поставкою в січні 2017 р. торгувалися з премією до спотових котирувань, яка досягала 3 дол./бар.

Одна з причин такого значного дисконту - очікування значного зростання світового видобутку нафти. Зокрема, видобуток нафти в США досяг свого десятирічного піку після того, як компанії розкрили сланцеві пласти, відзначає видання. І ця тенденція з часом тільки посилиться: за даними березневого огляду Citi, до 2020 р. Північна Америка може стати "новим Близьким Сходом", наростивши видобуток нафти до 26,6 млн бар. на добу в порівнянні з 15,4 млн бар. на добу в 2011 р. З них на частку США припадатиме 15,6 млн бар. на добу (зараз 9 млн бар. на добу), прогнозують аналітики банку. При цьому загальна пропозиція нафти в світі до 2020 р., за даними ОПЕК, зросте на 13% і досягне 98 млн бар. на добу.

"Одночасно в майбутньому будуть знижуватися темпи зростання споживання нафти завдяки використанню більш енергоємних технологій", - відзначає аналітик UBS Костянтин Черепанов. У поєднанні зі збільшенням світового видобутку нафти це призведе до падіння нафтових котирувань: за прогнозами UBS, в 2014-2015 рр. ціна нафти Brent опуститься до рівня 95 дол./бар. При цьому нинішні високі ціни на нафту підтримуються головним чином геополітичними факторами, зокрема побоюваннями з приводу перебоїв поставок нафти з Ірану, вважає Черепанов.

За прогнозами ОПЕК, середньорічне зростання попиту на нафту в 2012-2020 рр. складе лише близько 1,1%, а в країнах Північної Америки та Європи споживання нафти протягом найближчих п'яти років буде залишатися на одному і тому ж рівні. У поточному році попит на нафту в світі складе 89,5 млн бар. на добу - на 1,5% вище, ніж в 2011 р.

Як повідомлялося, напередодні на світових ринках нафта подешевшала більш ніж на 1 дол.

Відзначимо, 16 березня ц.р. аналітик Barclays Capital Амріта Сен заявила, що ціни на нафту через геополітичні ризики можуть вирости до 150 дол./бар