ua en ru

Енергетичне співтовариство очікує внесення в Раду законопроекту про ринок електроенергії

Глава Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) очікує, що Кабінет міністрів України найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроект "Про ринок електроенергії України", який розробляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Про це 5 листопада на прес-конференції в рамках Енергетичного Дня заявив директор секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач, передає "Українська Енергетика".

"Ми сподіваємося, що Кабінет міністрів наступного тижня або через два подасть законопроект про ринок електроенергії в парламент", - сказав Копач.

За його словами, Енергетичне співтовариство і ЄС вже відправили уряду лист підтримки даного законопроекту.

"Я і посол ЄС в Україні Ян Томбінський підписали лист підтримки. Звичайно, деякі коригування в законопроекті домовлено зробити, але це не ті деталі, які можуть перешкодити самому процесу (подання законопроекту на розгляд, - ред.)", - зазначив Копач.

Начальник управління європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян повідомив, що Міністерство вже має висновок Мін'юсту щодо законопроекту "Про ринок електроенергії", а також очікує остаточного листа-підтримки від Енергетичного співтовариства щодо тексту законопроекту. "Законопроект однозначно зайде в парламент. Ми впевнені, що він буде прийнятий. Це лише питання часу", - зазначив представник міністерства.

"Також ми отримали лист від Світового Банку, в якому вони не виступили проти законопроекту. Всі підтримують необхідність реформ. Але було єдине питання щодо термінів. Воно не критичне. Потрібно подивитися з точки зору дедлайнів, усі встигнуть реалізувати, що ми продекларували. Світовий Банк є учасником процесу з постачання обладнання для "Укренерго", - сказав М. Бно-Айріян.

Нагадаємо, 22 жовтня 2015 р. начальник управління євроінтеграції Міненерговугілля М. Бно-Айріян висловлював надію, що Кабмін до кінця жовтня затвердить і направить законопроект у Верховну Раду, а парламент ухвалить його в грудні.

У липні 2015 р. міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що Міністерство у вересні-жовтні має намір винести на розгляд Верховної Ради закон "Про ринок електричної енергії України".