ua en ru

Енергосистему країни потрібно терміново рятувати від колапсу, - Домбровський

Енергосистему країни потрібно терміново рятувати від колапсу, - Домбровський Фото: Олександр Домбровський

Представники комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу обговорили з експертами в ході круглого столу перспективи переведення енергорозподільчих компаній на систему стимулюючого тарифоутворення.

За словами в.о. глави профільного комітету парламенту Олександра Домбровського, Верховній Раді необхідно терміново прийняти ефективні рішення, які б дозволили врятувати енергетичну систему України від колапсу, що насувається, зацікавити власників обленерго вкладати інвестиції в модернізацію енергомереж, підвищити інвестиційну привабливість енергетики країни в цілому.

Про катастрофічний технічний стан енергорозподільних мереж присутніх попередив президент Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталій Григоровський.

"На даний момент ступінь зносу енергорозподільних мереж України становить понад 60%. Діючі тарифи покривають втрати обленерго всього на 8%. Грошей немає на елементарну підтримку мереж в працездатному стані. І якщо так піде далі, аварійні ситуації в енергосистемі України можуть призвести до техногенних та екологічних катастроф", - сказав Григоровський.

На думку голови асоціації, ситуацію поступово змінить модель стимулюючого тарифоутворення.

"Поряд з введенням RAB-тарифів, держава в особі регулятора енергоринку та Верховної Ради мають зацікавити інвесторів вкладати в модернізацію мереж і отримувати прибуток головним чином не від підвищення тарифів для споживачів, а від мінімізації своїх витрат, втрат в енергомережах і так далі. Насамперед - гарантувати стабільність і незмінність законів в енергетичній сфері, знайти і дотримуватися компромісу з власниками обленерго і споживачами послуг. Тільки тоді керівники енергорозподільчих компаній зможуть планувати фінансово-господарську діяльність на роки вперед, отримувати стабільний прибуток та інвестувати його частину в модернізацію мереж", - підсумував Григоровський.

Солідарний з ним і Артур Огаджанян – партнер департаменту корпоративних фінансів компанії "Делойт".

"RAB-регулювання буде стимулювати обленерго мінімізувати втрати в мережах, так як від цього буде залежати прибуток компаній. При цьому дана модель надасть джерело коштів для оновлення активів. Прозорість і прогнозованість тарифів надасть можливість планування діяльності компаній на 2-5 років, залучення кредитних ресурсів, що зараз просто неможливо, враховуючи непрозорість ринку і відсутність чітких планів гри на ньому. У кінцевому рахунку стимулююче тарифоутворення дозволить поліпшити якість послуг споживачам. Нарешті, в результаті переходу на таку модель тарифоутворення, зросте вартість компаній, їхня інвестиційна привабливість, що, відповідно, принесе великі кошти в держбюджет від приватизації обленерго", - резюмував Огаджанян.