ua en ru

"Енергоринок" не зможе направити вільнені кошти на потреби енергокомпаній, - НКРЕКП

У липні 2015 р. ДП "Енергоринок" завершило виплату кредиту обсягом 2 млрд грн, залученого державним підприємством в "Ощадбанку" в листопаді 2014 р. на придбання вугілля компаніями теплогенерації. Згідно інформації, розміщеній у відкритому доступі на сайті Національного регулятора (НКРЕКП), внаслідок погашення кредиту, у структурі доходів ДП "Енергоринок" вивільняється близько 320 млн грн щомісяця.

Однак замість того, щоб спрямувати ці кошти на збільшення тарифу теплової генерації напередодні опалювального сезону або погасити частину заборгованості перед енергогенеруючими компаніями, ДП "Енергоринок", згідно з рішенням Нацрегулятора (НКРЕКУ), повинен буде достроково починати погашення цими засобами облігацій, виплата купона за яким має відбутися у 2018 році. Дані облігації були розміщені держпідприємством в 2013 р. в обсязі 1,5 млрд грн. Про це рішення повідомив джерело в НКРЕКП.

На думку представників енергокомпаній, спрямування цих коштів на потреби учасників енергоринку стало б позитивним чинником.

"Згідно з правилами оптового ринку електричної енергії України та законів України, які регулюють відносини в енергетиці, кошти, які вивільняються згідно кошторису ДП "Енергоринок" на 2015 рік, позитивно вплинуть на тариф теплової генерації, підвищивши його пропорційно обсягам товарної продукції генеруючих компаній (ГК) ТЕС", - відзначає комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов.

За словами експертів у сфері енергетики, у ДП "Енергоринок" формально немає підстав для початку активного погашення облігацій саме сьогодні, коли енергогалузь в цілому і теплогенерація зокрема знаходиться в глибокій кризі і галузі потрібні живі гроші. Компанії з-за низького тарифу не мають можливості сформувати достатній запас вугілля і провести в повному обсязі ремонтну кампанію для проходження опалювального сезону.

За словами старшого аналітика інвесткомпанії Dragon Capital Дениса Сакви, енергокомпанії сьогодні відчувають дефіцит коштів для закупівлі палива, особливо імпортного - антрациту.

"Імпортне паливо взагалі зараз, при існуючому тарифі, закуповувати сенсу немає, тому що це буде виключно збитково", - підкреслює експерт.
На його думку, врегулювання питання тарифоутворення у галузі потребує невідкладного вирішення.

"Це окреме питання, це питання реформи сектора, але може так вийде так, що до кінця зими не буде реформувати. Ви, знаєте, якщо помре генерація - помре вся енергетика", - зазначив Денис Саква.