ua en ru

Через "Енергоатом" обленерго загрожують борги і податкові штрафи

Якщо учасники українського енергоринку не синхронізують графік складання податкових накладних і не переведуть його на подекадний режим (кожні 10 днів, - Ред.) з 1 липня поточного року, обленерго позбудуться оборотних коштів, що спровокує хвилю неплатежів і штрафів по всіх енергосистемі. Про це йдеться в матеріалі "РБК-Україна".

Мова йде про введення з 1 липня 2015 р. системи електронного адміністрування ПДВ, яка передбачає створення державного спецрахунку з цього податку для кожного підприємства. На цих ПДВ-рахунках компанії повинні постійно резервувати кошти в якості авансу.

У матеріалі йдеться про те, що держпідприємство НАЕК "Енергоатом" як монополіст, який відпускає на оптовий ринок України більш 55% електроенергії, ігнорує інтереси інших учасників енергосистеми і сам для себе визначає графік складання податкових накладних - не подекадно, а раз в місяць.

Несинхронізовані дії створюють у обленерго суттєві касові розриви і вимивають оборотні кошти, оскільки "живі гроші" резервуються ними на державних спецрахунках ПДВ кожні 10 днів, а надходження від "Енергоатому", а потім від "Енергоринку" відбуваються лише в кінці місяця. Таким чином, обленерго протягом місяця позбавляються податкового кредиту.

"Якщо не будуть прийняті зміни синхронізації строків складання податкових накладних подекадно для всіх учасників - це обернеться заморожуванням власних коштів, а, отже, необхідністю залучення позикових. А чи зможуть банки забезпечити всіх необхідною сумою кредитів?", - пояснив ситуацію директор ПАТ "Тернопольобленерго" Ігор Юхимець.

"Для того щоб виконати цей порядок, нам постійно доведеться брати банківські кредити. А це, в свою чергу, відіб'ється на швидкості розрахунків і на цінах на послуги. Це запускає ланцюгову реакцію, що включає в себе і виробників, і споживачів електроенергії. Ми звернулися з листами і відповідною аргументацією в ДП "Енергоринок". Просили вжити заходів щодо синхронізації розрахунків. Однак, назустріч нам не йдуть", - підкреслив головний бухгалтер ПАТ "Закарпаттяобленерго" Олег Ванюшкін.

У статті наведена позиція Державної фіскальної служби, яка виступає за подекадну виписку накладних усіма учасниками енергосистеми, включаючи держпідприємства "Енергоатом" і "Енергоринок".

Таким чином, змушуючи інших учасників підлаштовуватися під свій графік складання звітності, "Енергоатом" не тільки сам порушує рекомендації фіскальної служби, але і штовхає до цього інші компанії, які мають або платити величезні штрафи, або переходити в порушення податкового кодексу на щомісячну звітність.

При цьому в статті наголошується, що, очевидно, ні НАЕК "Енергоатом" як генеруюча компанія, ні "Енергоринок", який в даному випадку зайняв вичікувальну позицію, яку, як зазначає видання, не годиться займати національного оператора енергосистеми, недооцінюють наслідків своєї політики. Експерти вже підрахували, що, через несинхронизирований графік податкової звітності генерація щомісяця буде недоотримувати близько мільярда гривень за відпущену енергію.