ua en ru

Ембарго ЄС на імпорт іранської нафти сьогодні набуває чинності

Ембарго ЄС на імпорт іранської нафти набуває чинності з сьогоднішнього дня, передає Reuters. Згідно з угодою, схваленої в кінці січня 2012 р., з 1 липня ввезення сирої нафти на територію країн-учасниць ЄС буде заборонено. Також європейським компаніям буде заборонено страхувати поставки іранської нафти.

Нагадаємо, наприкінці січня 2012 р. глави зовнішньополітичних відомств держав - членів Євросоюзу схвалили нафтове ембарго відносно Ірану. Згідно з новими санкціями, держави - члени ЄС припинять укладати нові контракти на постачання нафти з Ірану, однак чинні контракти будуть виконуватися до середини 2012 р.

США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що ядерна програма носить виключно мирний характер і спрямована на забезпечення країни електроенергією.

Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 3% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, що закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.