ua en ru

Єльцин виступав проти євроінтеграції України, - Кравчук

Перший Президент Росії Борис Єльцин виступав проти зближення України з Євросоюзом. Про це перший Президент України Леонід Кравчук розповів в інтерв'ю "Голосу України".

"Роздратування чи невдоволення Росії існувало всю історію українського народу... Під час однієї із зустрічей Єльцин сказав: Ви дійсно вірите, що Україна піде європейським курсом?... Росія не бачить можливості погодитися з тим, щоб Україна обрала такий курс розвитку. Тому що світ так побудований - глобалізація, протистояння..." - передав слова Єльцина Кравчук.

Єльцин тоді, за словами Кравчука, видав указ про стратегічні напрямки зовнішньої політики Росії, де було прописано, що Україна "була, є і буде в системі стратегічних інтересів Росії".

За словами Кравчука, одним з основних аргументів Єльцина на захист блокування євроінтеграції України був той факт, що в Україні живе багато росіян.

"Тому в Росії умовно сприймали право українців на визначення зовнішньополітичного курсу, задекларованого у Біловезьких угодах 1991 р.", - наголосив перший Президент України.

Нагадаємо, раніше другий Президент України Леонід Кучма констатував, що з усіх російських президентів тільки Єльцин був гарантом територіальної цілісності України.