ua en ru

Електронні сигарети менш шкідливі, ніж звичайні, - експерти

Як показує аналіз сучасних наукових досліджень, електронні сигарети ймовірно набагато менш шкідливі, ніж звичайні. Вчені стверджують, що заміна звичайних сигарет електронними може знизити смертність від пов'язаних з курінням причин, хоча довгострокові наслідки куріння електронних сигарет поки невідомі. Про це повідомляє ВВС.

В журналі Addiction дослідники припускають, що обіг електронних сигарет повинен регулюватися менш суворо, ніж обіг тютюну. Проте експерти попереджають, що заохочувати їх використання при відсутності надійних даних нерозважливо.

Близько 2 млн британців курять електронні сигарети, популярність яких зростає в усьому світі. Нагадаємо, що курці електронних сигарет вдихають не тютюновий дим, а випаровування рідкого нікотину.

На даний момент Всесвітня організація охорони здоров'я і влада Великобританії аналізують можливості обмеження продажу та реклами електронних сигарет. У зв'язку з цим міжнародна команда експертів вивчила 81 дослідження з питань куріння електронних сигарет, звертаючи увагу на проблеми безпеки, хімічні речовини в рідинах і парах, вплив на курців і некурящих.

Вчені прийшли до висновку, що ризики для курців електронних сигарет і пасивних спостерігачів набагато нижчі, ніж ризики від сигаретного диму, проте попереджають, що вплив електронних сигарет на людей з респіраторними захворюваннями повністю не відомий.

Також вчені вказують на те, що електронні сигарети містять - хоч і в набагато меншій кількості - деякі з тих токсинів, які присутні і в тютюновому димі.

Вони повідомляють, що в даний час немає доказів того, що вживання електронних сигарет стимулює молодь до переходу на паління звичайних сигарет. Навпаки, їх аналіз показує, що перехід на електронні сигарети допомагає курцям кинути палити або скоротити споживання сигарет.

Один з авторів публікації, професор Пітер Хайєк з Університету Королеви Марії в Лондоні, заявив BBC:

- Це не остаточний список ризиків вживання електронних сигарет, можуть з'явитися й інші. Але регулюючі органи повинні усвідомлювати, що руйнуючи ринок електронних сигарет, вони закривають доступ курців до більш безпечної продукції.

Дослідники прийшли до висновку про необхідність подальших і більш довгострокових досліджень, які порівнюють здоров'я курців зі здоров'ям користувачів електронних сигарет.

Професор Лондонської школи гігієни і тропічної медицини Мартін Маккі, який не брав участь у підготовці даного дослідження, заявив ВВС:

- Серед фахівців з питань здоров'я є певний розкол по відношенню до електронних сигарет. Частина вчених, які розглядають курців як людей з серйозною нікотиновою залежністю, вважають електронні сигарети більш безпечною альтернативою паління. Але частина фахівців дуже стурбована питанням безпеки електронних сигарет і відсутністю доказів, що електронні сигарети допомагають курцям кинути шкідливу звичку. Цей звіт вказує на наявність серйозних прогалин у наших знаннях з приводу електронних сигарет.

У той же час представник організації "Громадське здоров'я Англії" Мартін Докрел впевнений: все більше курців використовують електронні сигарети, щоб кинути курити, і є докази їх ефективності.

"Щоб максимізувати вигоду для громадського здоров'я та знизити ризики, регулювання електронних сигарет має бути адекватним - щоб забезпечити більш безпечну альтернативу для курців, але запобігти поширенню куріння електронних сигарет серед тих, хто не курить, особливо молоді", - зазначив він.