ua en ru

Електронні пропуски в зону АТО будуть діяти в тестовому режимі з 20 по 25 березня, - СБУ

З 20 березня Служба безпеки України запускає тестову систему електронних перепусток для в'їзду і виїзду через лінію розмежування. Про це в ході брифінгу заявив радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський, передає кореспондент РБК-Україна.

"До сьогоднішнього дня існували два шляхи подачі документів - це особиста подача документів у координаційні групи і через поштове відділення. Зараз додався третій і дуже важливий - це електронна пошта. У нас є 4 координаційні групи обробки документів і 1 координаційний центр у місті Краматорськ. За електронними адресами починаючи з 20 числа (березня, - ред.) буде здійснюватися тестовий запуск системи для в'їзду і виїзду із зони проведення АТО... З 20 березня і орієнтовно по 25 переходимо на електронну систему... Після 25 числа паперові пропуски не будуть дійсні... Перепустка діє протягом року", - заявив Лубківський.

За його словами, після подачі заяви самого дані будуть внесені єдиного електронного реєстру, після цього інформація обробляється в базі даних.

"Після того, як людина подасть цю інформацію і отримає підтвердження, він вже зможе виїхати на контрольному пункті в'їзду і виїзду... Прибувати на контрольний пункт потрібно з документом, що посвідчує особу і це не обов'язково паспорт громадянина України", - повідомив.

Він також зазначив, що громадяни інших держав, які легально перебувають на території України, теж можуть скористатися цією системою.

"У нас є п'ять ключових коридорів в чотирьох секторах, за яким люди можуть перетинати лінію розмежування... На контрольних пунктах проводиться відеофіксація для того, щоб максимально відстежувати ситуацію на контрольних пунктах, для того щоб не було зловживань, для того щоб не було випадків корупції, для того щоб не знущалися над людьми і вони могли спокійно перетинати лінію розмежування", - розповів Лубківський.

За його словами, в плані термінів нічого не змінилося - дається 10 днів для подачі документів і отримання дозволу. Перелік документів також залишається незмінним

"За 2015 р., отримано майже 136 тис. звернень і ця кількість щодня зростає. І видані перепустки практично один до одного... В загальному, в середньому за добу надходить трохи більше 4 тис. звернень. Ми тут майже в графіку, тому що за добу видається майже 2,5 тис. перепусток", - заявив Лубківський.

Нагадаємо, на перетин кордону в зоні АТО видано 90 тис. дозволів.