ua en ru

Електромобілі несуть загрозу для нафтового ринку, - Fitch

Електромобілі несуть загрозу для нафтового ринку, - Fitch Фото: електромобіль (volvocars.com)

До 2040 року більше половини автомобілів на дорогах працюватимуть на електриці

Зростаюче використання електромобілів є загрозою для попиту на нафту. Про це повідомляється в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Зокрема, в агентстві впевнені, що загальна кількість електромобілів до 2040 року перевищить 1 млрд, або більше половини автомобілів на дорогах. А щорічні продажі електрокарів до 2025 року можуть досягти 10 млн.

"Це не наш основний сценарій, але події 2017 року показують, як технологічні зміни і більш висока обізнаність можуть призвести до щорічних продажів електромобілів до 10 млн до 2025 року", - наголошується в повідомленні.

Агентство підкреслює, що вже в минулому році з'явилося безліч повідомлень що стосуються електромобілів, наприклад, про зниження цін на акумулятори, а також стосуються споживчих переваг і політики у сфері екології. У свою чергу ОПЕК підвищила прогноз щодо розміру парку електромобілів в 2040 році до 250 млн одиниць з 140 млн.

Щоб оцінити потенційний вплив більш швидкого впровадження електромобілів, Fitch переглянуло сценарії розвитку продажів з урахуванням прогнозів продажу електрокарів на основі власних очікувань автомобільних компаній. Новий прогноз вказує на те, що в 2025 році реалізація електрокарів буде трохи вище, ніж передбачалося в жовтні 2016 року, коли середньорічні темпи підвищення оцінювалися приблизно у 33%.

"Зрозуміло, темпи зростання продажів електромобілів щодо продажу автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння будуть залежати від інвестицій у виробництво", - наголошується в повідомленні Fitch.

Розглядаючи той сценарій, у якому електромобілі за витратами будуть порівнянні з традиційними машинами, споживачі віддадуть перевагу перше.

"Небезпідставно очікувати, що глобальний запас електромобілів до 2040 року перевищить 1 млрд, або більше половини автомобілів на дорогах", - прогнозують аналітики агентства.

Втім, Fitch відзначає, що такий розвиток подій не є базовим сценарієм, оскільки темпи і структура впровадження електромобілів мають безліч нюансів.

"Однак новий екстремальний сценарій став більш правдоподібним за минулий рік", - йдеться в огляді.

Згідно з прогнозом якщо застосувати цей сценарій до попиту на нафту разом з прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, видно, що попит на нафту досягне піку в 2029 році.

"Але навіть у цьому випадку пік буде достатньо рівним, і попит на нафту в 2040 році в цілому не зміниться порівняно з сьогоднішнім днем, оскільки світу як і раніше потрібно споживати величезні обсяги нафти, - відзначає Fitch.

Однак відсутність зростання попиту стане значним потрясінням для нафтового ринку, і може зробити ціни нижче. Як результат, більшість великих нафтовиробників вже роблять кроки по диверсифікації на природний газ, нафтохімію і альтернативну енергетику.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з 1 січня 2018 року нові та вживані електромобілі можна ввозити в Україну з-за кордону без сплати акцизу і податку на додану вартість. Такий пільговий режим буде діяти як мінімум протягом одного року.