ua en ru

Електроенергетика України потребує близько 75 млрд дол. інвестицій до 2030 р., - С.Чех

Електроенергетика України потребує близько 75 млрд дол. інвестицій до 2030 р., повідомив заступник міністра енергетики і вугільної промисловості країни Сергій Чех, передає РБК. На його думку, у приватних інвесторів є великі можливості вкладати засоби в проекти модернізації українських ТЕС і ТЕЦ.
Заступник міністра вважає, що приватизація генерації не вплине на енергетичну безпеку держави, оскільки 55-57% електроенергій продовжать виробляти державні АЕС і ГЕС. Планується, зокрема, добудувати третій і четвертий блоки на Хмельницькій АЕС і побудувати другу чергу Каховською ГЕС.
У держвласності залишається оператор енергосистеми - компанія "Укренерго", яка забезпечує транспортування 93% всіх об'ємів електроенергії.
Член Національної комісії регулювання електроенергетики Сергій Дунайло повідомив, що в комісію поступили 23 проекти по реконструкції ТЕС на 1,3 млрд дол. У тому числі реалізується 18 проектів на 770 млн дол., з яких 4 вже закінчені. В цілому програма реконструкції теплової генерації до 2020 р. вимагає близько 20 млрд дол. інвестицій.
Велику частину коштів вкладають приватні акціонери ТЕС. При цьому 80% цих інвестицій повертається їм через вищий тариф на електричну і теплову енергію Такий механізм передбачений розпорядженням уряду України про заходи по реконструкції і модернізації ТЕС і ТЕЦ до 2020г.
Найактивніше використовують цей механізм приватне ТОВ "Східенерго", що підготувало проекти по 11 блокам, з яких закінчена реконструкція чотири, сказав С.Дунайло.
Понад 90% енергоблоків українських ТЕС відпрацювали розрахунковий ресурс в 100 тис. годинника. Майже 65% блоків пересікли визнаний в світовій практиці кордон граничного ресурсу в 170 тис. годин і фізичного зносу в 200 тис. годин.