ua en ru

Експорт живої худоби з України зріс за півроку майже вдвічі, - УКАБ

Експорт живої худоби з України зріс за півроку майже вдвічі, - УКАБ Фото: ВРХ в Україні

Найбільшим експортним ринком став Єгипет

Україна в першому півріччі 2015 р. експортувала 23 тис. голів живої великої рогатої худоби, що майже вдвічі перевищує показники попереднього року. Про це з посиланням на офіційні дані повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Найбільшим експортним ринком для української живої худоби за шість місяців поточного року став Єгипет, куди було реалізовано 16,5 тис. тварин або 71% у структурі експорту. Друге місце зайняв Азербайджан із часткою 17%, третє - Узбекистан із 5%. Також невеликі партії худоби реалізовувалися до Казахстану, Росії та Білорусі. Нагадаємо, що зараз в Україні діє вивізне мито на ВРХ на рівні 15%, проте девальвація гривні і рівень внутрішніх цін на худобу робить експорт привабливим для обох сторін.

"Реалізація живої худоби для подальшого експорту дозволяє підприємствам отримати більш високу ціну і хоч якось компенсувати збитки від відгодівлі ВРХ. Звичайно, при експорті живих тварин Україна втрачає додаткову вартість, яку могла отримати від реалізації м'яса. Однак Україна поки має досить обмежені ринки для збуту яловичини, адже раніше виробники здійснювали постачання в основному в Росію і деякі країни СНД. Зараз можна відзначити попит і зацікавленість в українській яловичині з боку арабських країн, однак для налагодження експорту необхідно узгодити ветеринарні сертифікати з компетентними органами цих країн", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Нагадаємо, ринок Ірану має хороший потенціал для українського м'яса.