ua en ru

Експорт зернових з РФ у 2011-2012 сільгоспроці склав 27,6 млн т, у 2012-2013 прогнозується 18-20 млн т

За оцінками Російського зернового союзу (РЗС), обсяги експорту зернових культур за підсумками 2011-2012 сільгоспроку склали 27,6 млн т. Як повідомив сьогодні журналістам керівник РЗС Аркадій Злочевський, в поточному 2012-2013 сільгоспроці експорт зернових складе 18-20 млн т.

Злочевський повідомив, що, за його оцінками, загальний валовий збір зернових у 2012 р. складе близько 85 млн т. Він зазначив, що у Мінсільгоспі вже переглядають цей прогноз у бік пониження, проте, на його думку, корегування цього показника передчасне, оскільки "основні непогано виглядаючі регіони ще не почали активно прибирати урожай". Він нагадав, що всього урожай зернових планується зібрати з 43,5 млн га. При цьому, за словами глави РЗС, до теперішнього часу зернові зібрані з 3,5 млн га, намолочено більше 9 млн т, середня врожайність - 25,9 ц/га.

Відповідаючи на питання про те, чи можливе введення обмеження на експорт зерна в поточному сезоні, Злочевський заявив, що "зараз говорити про обмеження експорту не обгрунтовано". Він відзначив, що "навіть ті страхи, які стояли за ембарго в 2010 р., виявилися неспроможними". Він нагадав, що перехідні запаси зерна на момент введення ембарго складали 26,4 млн т, а внутрішнє споживання в 2010 р. склало 65 млн т. "За підсумками дефіцитного в лапках сезону у засіках залишилося 22,4 млн т зерна (за даними на 1 липня 2011 р.)", - відзначив Злочевський.

За словами глави РЗС, зараз балансові показники по зерну абсолютно інші. Перехідні запаси, за різними даними, оцінюються від 14 до 19 млн т. "Навіть якщо понизити прогноз по урожаю до 75 млн т і додати до них мільйонні перехідні запаси на рівні 14 млн т, то ми отримаємо загальні запаси зернових у 89 млн т при максимальному потенціалі внутрішнього споживання в 70 млн т. Більше ми з'їсти не зможемо, нам ще вивозити і вивозити. Зниження перехідних запасів нам тільки на користь", - сказав Злочевський. Він також звернув увагу на те, що не варто побоюватися перевивозу російського зерна на експорт, зокрема з урахуванням високих логістичних витрат з регіонів РФ, віддалених від основних експортних потоків.

Глава РЗС звернув увагу на те, що в нинішньому сезоні значно помінялася географія врожайності зернових. Так, в експортно орієнтованих регіонах РФ посіви зернових піддалися засусі і зливам, які заважають збиранню врожаю.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінсільгосп РФ прогнозує експорт зерна в 2012 р. на рівні не менше 20 млн т.