ua en ru

Експорт зерна з РФ у 2011/2012 м. р. не повинен перевищити 24 млн т, - Скринник

Росія контролюватиме обсяг експорту зернових, повідомила журналістам у п'ятницю міністр сільського господарства РФ Олена Скринник. За її словами, важливо не допустити вивозу більше 23-24 млн т зерна в 2011/2012 маркетинговому році, оскільки це загрожує продовольчій безпеці країни. До 1 листопада уряд Росії може прийняти порядок стягування митних зборів, які будуть введені, якщо експорт перевищить допустимий обсяг. Про це пише "Комерсант-Україна".
Росія чекає в поточному маркетинговому році урожай у розмірі 90-92 млн т зернових (на 50% більше, ніж у минулому), внутрішнє споживання повинно скласти близько 72 млн т. Після скасування з 1 липня заборони на експорт, що діяла з минулого року, зернотрейдери до 1 жовтня 2011 року вивезли 10,7 млн т зерна. При збереженні таких темпів до кінця 2011 року експорт, за оцінками Мінсільгоспу, складе 18-19 млн т.
Минулого тижня про можливість введення мит вже заявляв віце-прем'єр РФ Віктор Зубков. Тоді ринок бурхливо відреагував підвищенням: у вівторок в ході торгів на біржі Чікаго ф'ючерси на пшеницю підвищувалися на 8,8%. Але до кінця тижня відбулася деяка корекція - зростання цін на продовольчу пшеницю в США, за даними агентства "АПК-Інформ", склав 2,7%, в Європі - 1,8%. "Велика частина продовольчої пшениці з Росії вже вивезена, решта за світовими стандартами - вже фураж", - пояснює цю корекцію директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. На думку президента Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами (GAFTA) Олексія Гаврилова, російські зернотрейдери досягнуть граничного обсягу експорту в лютому 2012 року. Тоді у разі введення Росією загороджувальних експортних мит світові ціни на зернових можуть вирости на 5-6%.