ua en ru

Експорт українських товарів стрімко скорочується, - Медведчук

Кабінет міністрів занурений в організацію експериментів з іноземним управлінням на митниці, а тим часом з'ясовується, що, можливо, скоро і возити за кордон буде нічого. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він навів статистику Держстату, згідно з якою за січень-травень 2015 р. експорт українських товарів скоротився на 35,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

"Незважаючи на заявлений європейський вектор розвитку України, торгівля з найбільшими країнами ЄС стрімко скорочується, причому в більшості випадків більш високими темпами, ніж середньостатистичні", - зазначив політик.

За його словами, падіння українського експорту до Франції становило 40,9%; в Австрії - 43%; у Великобританії - 51,1%.

"На тлі цих процесів всі обіцянки євроінтеграторів про вступ України в ЄС виглядають більш ніж дивно. Якщо Європа не хоче бачити в особі України навіть просто торговельного партнера, то навіщо їй розвивати політичні зв'язки з нашою країною?", - задається питанням Медведчук.

Він також нагадав, що український експорт у Білорусь знизився на 50%; Казахстан - на 32,3%; в Росії - на 60,3%.

"При цьому якщо зниження експорту в Росію ще можна пояснити політичними чинниками, то падіння вдвічі експорту в Білорусь нічим, крім значущої втрати Україною її експортного промислового потенціалу, пояснити не можна", - впевнений лідер руху.

За його словами, прогнози експертів про перспективи українського експорту досить песимістичні. "При збереженні нинішніх тенденцій в економічній політиці експорт буде продовжувати скорочуватися, з втратою, насамперед, частки наукоємної, технологічно складної продукції", - резюмував Медведчук.