Експорт м'яса птиці в Україні в 2013 р. склав понад 145,5 тис. т, що на 80% більше, ніж у 2012 р/
Експорт м'яса птиці в Україні в 2013 р. склав понад 145,5 тис. т, що на 80% більше, ніж у 2012 р. Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
Виробництво м'яса птиці в сільськогосподарських підприємствах в 2013 р. в Україні зросло на 12,4% і склав 975,7 тис. т забійної ваги, 15% з яких були направлені на експорт. За даними Міністерства доходів і зборів, протягом 2013 року Україна реалізувала на зовнішні ринки м'яса птиці та їх субпродуктів на загальну суму 232 млн. дол. Торік Україні вдалося значно розширити географію експорту даного і реалізувати продукцію в понад 70 країн світу. В минулому році україна досягла позитивного сальдо зовнішньої торгівлі м'ясом птиці в розмірі 130,9 млн дол., тоді як у 2012 р. це сальдо було від'ємне і становило 11,9 млн дол.
Імпорт свинини в минулому році знизився на 28% і склав 150 тис. т. Спостерігалося також значне зменшення експорту свинини - до 4,6 тис. т. Наприклад, протягом 2012 р. було експортовано на 20 тис. т свинини. Однак дане скорочення експорту й імпорту, при загальному зростанні виробництва свинини в Україні, свідчить про орієнтацію вітчизняних виробників на внутрішній ринок.
Експорт яловичини в 2013 р. підвищився на 42% і склав 23,7 тис. т. Імпорт яловичини в минулому році був на рівні 3,7 тис. т, що на 2% менше показників 2012 р. Спостерігалося скорочення ввезення в Україну мороженої яловичини і зростання ввезення свіжої або охолодженої яловичини.
"Значне збільшення експорту м'яса птиці в минулому році було досягнуто за рахунок підвищення його виробництва в Україні. Важливе значення для галузі мало значне розширення географії експорту і початок поставок курятини на ринок Європейського союзу. Україні вдалося увійти в десятку країн-експортерів м'яса птиці. В цьому році Україна буде продовжувати нарощувати експорт м'яса птиці, закріплюючи свої позиції на зовнішніх ринках", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.