ua en ru

Експерти WSJ погіршили прогноз по середньорічній ціні на нафту

Експерти WSJ погіршили прогноз по середньорічній ціні на нафту Фото: експерти WSJ погіршили прогноз за середньорічною ціною на нафту

Середньорічна ціна Brent, на думку банків, складе 50 доларів за барель

Експерти 12 банків, що беруть участь в консенсус-прогнозі The Wall Street Journal, погіршили прогноз за середньорічну ціну на нафту марки Brent на 7 доларів, до 50 доларів за барель. Очікування аналітиків погіршилися на тлі побоювань, що стосуються попиту на нафту в Китаї.

У грудні 2015 року учасники консенсус-прогнозу припускали, що її вартість складе 57 доларів.

Середньорічна ціна WTI, на думку банків, становить 48 доларів за барель, на 5 доларів нижче попередньої оцінки.

Побоювання аналітиків погіршилися на тлі побоювань з приводу попиту на нафту в Китаї. На початку року вартість нафти різко впала до 12-річних мінімумів після обвалу китайських бірж. За перші тижні січня Shanghai Composite Index втратив 15%.

"Це просто: якщо падають китайські акції, впадуть ціни на нафту", - глава одного з підрозділів ING Bank сказав Хамза Кан.

Влітку 2015 року багато банків, які взяли участь в опитуванні, передбачали, що в 2016 році ціни на нафту піднімуться вище 70 доларів за барель. Тепер вони вважають, що його вартість не перевищить цей рівень і в 2017 році. За їхньою оцінкою, в 2017 році середньорічна ціна Brent складе 67 доларів за барель, а WTI - 63,5 доларів за барель. Як відзначає WSJ, банки погіршували свій прогноз щомісяця з минулого серпня.

Нагадаємо, експерти британського банку Standard Chartered прогнозують падіння цін на нафту нижче 10 доларів за барель.