ua en ru

Експерти з'ясували, у скільки обходиться замовникам DDoS-атака

Експерти з'ясували, у скільки обходиться замовникам DDoS-атака Фото: експерти з'ясували вартість DDoS-атак

У середньому замовник сплачує за атаку 25 доларів в годину при її собівартості 7 доларів на годину

Експерти Kaspersky Lab, вивчивши пропозиції на чорному ринку DDoS-послуг, з'ясували у скільки обходиться замовникам такий вигляд атак. Про це йдеться в повідомленні прес-служби лабораторії.

За даними експертів, вартість DDoS-атаки може змінюватись, в середньому ж замовник сплачує приблизно 25 доларів в годину. При цьому собівартість подібної атаки становить приблизно 7 доларів на годину.

"Якщо врахувати, що зловмисники витрачають на організацію атаки з використанням ботнету з 1000 робочих станцій близько 7 доларів на годину, то чистий прибуток кіберзлочинців від кожної години атаки в даному випадку становить близько 18 доларів", - відмічають в Kaspersky Lab.

На вартість атаки можуть впливати багато факторів. Так, ботнет з популярних IoT-пристроїв коштує дешевше, ніж ботнет, організований з серверів. Також має значення тривалість інциденту і місцезнаходження замовника: так, організація DDoS-атаки на англомовних ресурсах коштує дорожче аналогічних пропозицій на російськомовних. Крім того, важливим є і тип ресурсу, жертви атаки.

"Атаки на державні сайти, а також на ресурси, що захищаються від DDoS з допомогою спеціальних рішень, коштують в рази дорожче, тому що атакувати перші ризиковано, а другі — технічно складно", - розповідають у компанії.

За рівнем сервісу організацію DDoS-атак аналітики порівнюють зі звичайним бізнесом.

"Головна відмінність полягає в тому, що у виконавця і замовника немає прямого контакту один з одним: замовлення атаки здійснюється з допомогою веб-сервісів, на яких можна вибрати потрібну послугу, внести оплату і навіть отримати звіт про виконану роботу", - підкреслюють в лабораторії.

Крім того, для клієнтів навіть передбачається система кредитів і бонусів, які нараховуються за кожну придбану атаку.

Нагадаємо, на цьому тижні сайт Фонду держмайна атакували хакери.