ua en ru

Експерти: RAB-регулювання необхідне для припливу інвестицій в модернізацію енергомереж

Експерти: RAB-регулювання необхідне для припливу інвестицій в модернізацію енергомереж Фото: ЛЕП (РБК-Україна)

RAB-регулювання дозволить забезпечити приплив інвестицій у модернізацію енергомереж

Впровадження стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання) дозволить забезпечити приплив інвестицій у модернізацію енергомереж, а інвесторам – зворотність таких інвестицій. Таку думку в ході проведення круглого столу Європейської бізнес асоціації "RAB регулювання як передумова для залучення інвестицій в енергетику України" висловили міжнародні експерти, передають "Українські новини".

Зокрема, як сказав директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевки Аджунер, "RAB-тариф - це те, що необхідно".

"Головне – це доступність, надійність послуг, а також справедливе тарифоутворення. Підсумком впровадження стимулюючого тарифоутворення стане питання збалансування різних перспектив і інтересів, розробка справедливої бізнес-моделі для інвесторів, з урахуванням інтересів споживачів", - зазначив Аджунер.

Експерт з Польщі, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze Кшиштоф Рогульський назвав стимулююче тарифоутворення обов'язковою умовою для залучення інвестицій в електроенергетику України. Рогульський підкреслив, що RAB-регулювання не вплине на тарифи істотно.

"RAB потрібен, щоб працювала енергетика. Компаніям потрібні гроші на втрати, які вони несуть, на інвестиції, це все становить тариф. Процес впровадження стимулюючого тарифоутворення був складним у Польщі, всім здавалося, що ціни для клієнтів будуть зашкалювати, але це неправда. Адже з допомогою RAB різко знижуються експлуатаційні витрати компаній - коли поліпшується стан мереж, зменшуються витрати на експлуатацію", - стверджує Рогульський.

Експерт також підкреслив, що RAB потрібно запустити до початку процесів анбандлинга обленерго, який передбачено з 1 січня 2019 року законом "Про ринок електроенергії".