ua en ru

Експерти прогнозують лідерство "Батьківщини" на виборах у ОТГ

Експерти прогнозують лідерство "Батьківщини" на виборах у ОТГ Фото: РБК-Україна

На думку експертів, до трійки переможців на виборах також можуть увійти БПП та "Наш край"

Партія "Батьківщина" залишиться лідером на черговому етапі виборів в об’єднані територіальні громади (ОТГ), який відбудеться 29 жовтня цього року, а до трійки переможців також можуть увійти "БПП "Солідарність" та "Наш край". Таку думку сьогодні висловили політичні експерти під час прес-конференції "Наймасштабніша виборча кампанія до органів місцевого самоврядування: виклик демократії чи її перемога".

"Лідери місцевих виборів 29 жовтня залишаться ті самі. По-перше, це "Батьківщина", яка з самого початку дуже серйозно поставилася до цієї проблеми. Політична сила Юлії Тимошенко перша зловила тренд на розбудову реальної народної партійності. І це тільки робить честь тим, хто модерує внутрішньопартійні процеси. Також до трійки лідерів увійдуть "Солідарність" та "Наш край", - спрогнозував директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За його словами, ці вибори стануть тестом на реальну партійність. "Якщо партія добиватиметься успіхів на таких низових рівнях, то це свідчитиме про те, що вона не є якимось псевдоорганізмом, а реальною партійною організацією", - зауважив він.

Зі свого боку його колега політичний експерт Костянтин Матвієнко також назвав участь партій у місцевих виборах критерієм їхньої справжності. "Якість нашого життя визначається місцевими радами", - наголосив він.

Експерт зазначив, що на попередніх етапах виборів в об’єднаних територіальних громадах перші місця за кількістю депутатів, обраних від партій, отримала саме "Батьківщина".

"Активність БПП та "Народного фронту" мала затухаючий характер. Вони дедалі менше були активними. Цікаво, що "Народний фронт" і далі рухається подібним чином. Натомість зараз у БПП нарешті зрозуміли, що виборець та міжнародні колеги судитимуть їхню політичну ефективність саме за результатами місцевих виборів. Ось чому ми маємо на цих виборах активність з боку БПП та, на жаль, маємо факти тиску та застосування адміністративного ресурсу", - заявив експерт.

Він навів приклад, коли активні "утилізатори" місцевих ресурсів, розуміючи, що вони не можуть піти від популярних опозиційних сил та від БПП, бо цей бренд вже є непопулярним, створюють нові політичні бренди, щоб попасти у список кандидатів.

"У Хмельницькій області створена нова ОТГ – Городоцька. Пропорційний список кандидатів у депутати очолює співголова партії "За конкретні справи" - Олександр Герега. Будучи діючим народним депутатом, він очолює список до Городоцької громади. Не маючи змоги балотуватися від БПП, він таким чином намагається зберегти контроль за місцевими ресурсами", - розповів Матвієнко.

Водночас за інформацією експерта корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Сергія Дацюка, наразі владою поставлено завдання, щоб 70% представників місцевої влади були від БПП.

"У реальності - навіть стількох кандидатів нема, але завдання поставлено. Це робиться для того, щоб не пустити туди опозиційні сили, зокрема "Батьківщину", - заявив він.

Дацюк також наголосив, що громадам вкрай важливо обрати таких кандидатів, які не будуть представляти чинну владу, щоб врівноважити політичну систему.

"Будь-яка революція та бунт проти влади – це загроза розколу країни та посилення військової агресії. Нам зараз потрібні врівноважена міцна місцева влада. Легітимності центральної влади нема, а саме вона здійснює адміністративний тиск, вона є адміністративним ресурсом. Тож, чим більше сьогодні місцева громада буде унезалежнена від БПП як партії влади, тим більше вона, власне, буде місцевою громадою", - наголосив політолог.