ua en ru

Експерти позитивно оцінили законопроект "Відродження" про підтримку промисловості

Експерти позитивно оцінили законопроект "Відродження" про підтримку промисловості Фото: vidrodzhennya.org.ua

Експерти обговорили законопроект про підтримку вітчизняної промисловості

Законопроект про підтримку вітчизняної промисловості, розроблений партією "Відродження", захищає внутрішніх виробників і створює стимули для збереження промислових виробництв в Україні. Про це під час круглого столу у Верховній Раді, присвяченого промислової політики в Україні заявив економічний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко, передає прес-служба політсили.

"Протягом останніх років в Україні триває процес деіндустріалізації, і ми дуже швидко втрачаємо промислові виробництва. Тобто ми стаємо не просто аграрною державою, а державою без промисловості. Документ, який обговорюється сьогодні, – це перший крок до виправлення такої ситуації. Принаймні слід визнати, що в державі необхідно кардинально змінити промислову політику: основний акцент зробити на підтримку власного товаровиробника", – сказав він.

Як зазначив перший заступник голови Торгово-промислової палати України Михайло Непран, важливим пунктом законопроекту, який підтримується бізнесом, є пропозиція компенсувати промисловцям вартість навчання спеціалістів у ПТУ.

"Ми абсолютно підтримуємо і вважаємо дуже важливим пункт про оплату вартості навчання у вітчизняних вищих технічних закладах. В кінці минулого року я був на засіданні Ради Львівської торгово-промислової палати, і там головним криком бізнесу були не податкові навантаження, не обленерго, не інші традиційні проблеми, а відсутність робочої сили. У нас за останній рік виїхало 1,5 млн українців на роботу в Польщу. І така тенденція триває", – підкреслив Михайло Непран.

Як зазначив народний депутат України, віце-президент УСПП Леонід Козаченко, законопроект "Відродження" допоможе розвитку окремих стратегічних державних проектів. Крім того, додав він, Україна повинна проводити активну державну політику щодо захисту інтересів вітчизняних виробників.

"І тут не завадить бути трохи схожим на Дональда Трампа. Ви, можливо, чули: минулого тижня було зроблено заяву, що США вводять 25%-ве мито на всю сировину, яка використовується в промисловості США, всупереч політиці Всесвітньої торгової організації. Я не хочу сказати, що ми теж повинні кидати виклик всьому світу. Але робити те, що прописано в законі, ми можемо. Принаймні особисто я, як народний депутат, вважаю за доцільне виконувати не менше 90% того, що тут прописано", – наголосив Леонід Козаченко.

У свою чергу керуючий партнер Національної антикризової групи, політичний експерт Тарас Загородній додав, що всі розвинуті країни світу є потужними промисловими державами.

"Індустрія і промисловість забезпечують масову зайнятість населення. Не сфера IT, не аграрне виробництво! Масову зайнятість населення може забезпечити тільки переробна промисловість. Всі промислові країни захищають свій ринок різними способами. Мало хто знає, наприклад, що між ЄС і США немає зони вільної торгівлі, так як кожна з сторін активно захищає свої ринки", – сказав Тарас Загородній.

На думку керівника центру "Третій сектор", політолога Андрія Золотарьова, країна, яка не підтримує свою промисловість, приречена годувати чужу. Проте без зміни нинішньої політики держави неможливо повернути промислової індустрії статус хребта української економіки.

"Важливо, щоб цей закон, і йому подібні, не потонули в термінологічних дискусіях і обговоренні другорядних деталей в стінах Верховної Ради. В цьому законі є головне: здоровий глузд, прагматизм і економічний патріотизм. Бо той, хто не хоче підтримати свою промисловість, буде годувати чужу. І чим швидше ми всі це зрозуміємо і почнемо діяти, реалізуючи на практиці політику економічного націоналізму, тим більше шансів зберегти не тільки українську промисловість, а й саму країну", – підкреслив Андрій Золотарьов.