ua en ru

Експерти порахували збитки держбюджету при відмові від мінімальних цін на сигарети

Введення мінімальних цін на сигарети, за оцінками експертів, могло б принести державному бюджету України до 3 млрд грн на рік. Про це йдеться в матеріалі Максима Гардуса на сайті "Апостроф".

На думку економіста, голови громадської організації "Українське товариство економічних свобод" Мар'яна Заблоцького, в Україні немає виробників "дорогих сигарет".

"Але є одна компанія - "Імперіал", яка намагається підлаштувати податкову систему під свій портфель, в якому немає сильних марок. Справи у "Імперіала" настільки погані, що нещодавно компанія на 3 гривні знизила ціну на сигарети марки "Давідофф", - зазначає він.

Підтримує ідею запровадження мінімальних цін глава Державної фіскальної служби України Роман Насіров.

"Я думаю, що справедливо встановити ціни на сигарети без фільтра на рівні 14,5 грн, а на сигарети з фільтром - 15,5 грн. Я буду на цьому наполягати", - підкреслив він.

Також Насіров додав, що, продаючи сигарети нижче 14,5-15,5 грн, виробники не доплачують податок на додану вартість і податок на прибуток.

Згоден з ним і екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук: "Поступове, але суттєве підвищення цін на наші сигарети зменшить рівень їх контрабанди в Європу. Зниження доступу молоді до цигарок у перспективі буде знижувати рівень захворюваності населення хворобами, пов'язаними з тютюнопалінням".

За підрахунками експертів, якщо виробники знизять ціни на сигарети на 2 грн, то база оподаткування становитиме вже 48,1 млрд грн. А податки, які залежать від ціни, скоротяться на 2,4 млрд грн. Введення мінімальної ціни на рівні 17 грн на пачку збільшить базу до оподаткування до 62,9 млрд грн, а самі надходження - до 20,75 млрд грн, що з точки зору наповнення бюджету є позитивним.

Додатковий ризик - поширення практики на інший регульований ринок - алкогольний. Там теж є мінімальні ціни. Тобто горілчані лобісти, ґрунтуючись на прецеденті, будуть вимагати введення "соціальної горілки". І тоді втрати бюджету досягнуть величезних масштабів, йдеться в матеріалі.

На думку експертів, ідея запровадження "соціальних сигарет" суперечить європейській практиці, несе ризики для здоров'я українців (у тому числі малозабезпечених та неповнолітніх), а також завдає шкоди бюджету. А практика ЄС зовсім не обмежує країни з перехідною економікою у веденні мінімальних цін на сигарети як засобу боротьби з контрабандою та контрафактом, демпінгом і з метою зменшення доступності тютюнових виробів для молоді.