ua en ru

Експерти: Чому провалився план по ліквідації КПУ

В Адміністрації Президента не змогли створити новий проект лівого спрямування, який був би підконтрольний Банковій. Крім того, Петро Порошенко справедливо взяв до уваги можливу реакцію частини європейського співтовариства на судову заборону КПУ без наявності на те формальних та юридичних підстав. Тому є підстави вважати, що влада відмовилася від плану з ліквідації Компартії Петра Симоненка.

Ганна Сергєєва

В Адміністрації Президента не змогли створити новий проект лівого спрямування, який був би підконтрольний Банковій. Крім того, Петро Порошенко справедливо взяв до уваги можливу реакцію частини європейського співтовариства на судову заборону КПУ без наявності на те формальних та юридичних підстав. Тому є підстави вважати, що влада відмовилася від плану з ліквідації Компартії Петра Симоненка.

Гучні обіцянки спікера Ради Олександра Турчинова ліквідувати через суди КПУ зійшли на нівець якраз у розпал парламентської виборчої кампанії. Навіть представники ВО "Свобода", які раніше обіцяли мало не в кожному виступі притягнути до кримінальної відповідальності всіх комуністів, затихли і обмежуються особистими погрозами.

Максимум чого домоглася нова влада - розпустила фракції КПУ у ВР і передала позови Мін'юсту з вимогою заборони партії в Київський окружний адмінсуд. Вже у КОАС почалася тяганина - засідання суду переносилися, а потім були відкладені на невизначений термін у зв'язку з відключенням світла. Незабаром з'явилася інформація про необхідність відводу судді через закінчення строку його повноважень.

Складається враження, що проект "ліквідація КПУ" спускається на гальмах. Політичні експерти вважають, що цьому є кілька причин.

"Коли тільки почалася кампанія проти партії Симоненка, потім пішов розпуск фракції в парламенті, на кожному розі звучали погрози про притягнення до відповідальності її лідерів, в Адміністрації Президента було підготовлено план по створенню нової і керованої лівої сили. Тобто, такого проекту, який в разі заборони КПУ зміг би працювати на лівому фланзі, забрати електорат Симоненка, а в реальності - співпрацювати з владою в рамках спільних домовленостей та політичних інтересів певних груп. Але план провалився. Він спочатку був сумнівним з точки зору електоральних дивідендів. Тому ідею з забороною КПУ відклали", - сказав політолог Віктор Небоженко.

Втім, впевнений Віктор Небоженко, Компартію Симоненко постараються не пропустити в Раду наступного скликання - на них не вистачить місць, які вже подумки зайняли члени Партії регіонів, які йдуть за списком "Опозиційного блоку" (ОБло). "Вони (регіонали - ред.) будуть будь-якими методами боротися за отримання мандата через страх бути посадженими в тюрму або позбавлення всіх активів. Тому основними конкурентами комуністів на парламентських виборах стануть саме "регіонали", - сказав Небоженко.

Він також зазначив, що не справдилися прогнози щодо перетікання лівого електорату "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

"Тому КПУ однозначно рано ховати. Поки жодна з нинішніх політичних партій не змогла замістити в повній мірі партію Симоненка, відповісти на існуючий запит в масах на ліву ідею", - резюмував Небоженко.

З ним згоден політолог Володимир Фесенко, який сказав, що відмова від ідеї виведення КПУ з політичного поля може бути пов'язана з планами влади розсіяти голоси російськомовних виборців. "Чим більше буде проросійських кандидатів, тим самим будуть меншими шанси кожного з них на проходження в Раду, в тому числі, це стосується всіх партій проросійського спрямування", - упевнений він.

За словами Фесенка, можливо, влада спочатку не збиралася доводити справу до кінця. "Думаю, ніхто особливо і не хотів насправді забороняти КПУ. Точніше сказати, одні сили хотіли цього, а інші розуміли, що це принесе більше негативних наслідків, ніж особистих політичних бонусів. Не виключено, що сама ініціатива заборони КПУ була не більше, ніж просто політичною грою на антикомуністичних інтересах, з метою збільшення кількості своїх прихильників і виборців", - зазначив Володимир Фесенко.

Незважаючи на це, вважають політологи, ліві настрої в Україні будуть посилюватися - на тлі погіршення соціально-економічних показників і рівня життя, проблем із забезпеченням ЖКП, зростанням тарифів і цін. При цьому, зростання протестних настроїв, які спочатку збігаються з основною комуністичною ідеєю "боротьби пролетаріату", може спровокувати нові соціальні потрясіння.

Експерти єдині в думці, що в цьому випадку новий масовий протест в Україні вже не буде таким, як навіть під час Евромайдана. Старий більшовицький лозунг "верхи не можуть, низи не хочуть" може призвести до вкрай жорсткого силового сценарію. І у владі це розуміють, впевнені політологи.

Зовнішні ризики, пов'язані з радикалізацією настроїв населення, переважно випливають з Росії, влада якої готові підтримати тотальну обструкцію українського керівництва. Але і в ЄС нагадують про ризики курсу, по якому веде країну новий глава держави. Адже і в Європі за останні п'ять років, із-за наслідків зросла кількість прихильників лівих ідей. При цьому, європейські принципи - права людини, свобода слова і волевиявлення - залишаються непохитні. І вони суперечать вже самому наміру заборонити яку-небудь партію

Експерти впевнені, що команда Петра Порошенка змушена хоча б частково виконувати базові умови Європи по дотриманню основних принципів та стандартів ЄС. В іншому разі Київ не може розраховувати на отримання макроекономічної допомоги ЄС.

Європейська толерантність виключає можливість заборони комуністичної партії, вважає політолог Вадим Карасьов. "Заборона КПУ однозначно негативно був би сприйнятий в Європі. А Україна ж іде туди! Тим більше, за що забороняти діяльність КПУ? За Голодомор? Тоді потрібен був би повномасштабний судовий процес. Але на це у влади немає часу і можливостей. Це б ще більше втягнуло і без того неоднорідну і розірваний країну в протистояння на ідеологічному рівні. Якби був обраний формальний привід для заборони КПУ у вигляді пособництва сепаратизму, то на цій підставі можна при бажанні заборонити більшість партій України. Це б потягло за собою серйозні політичні пертурбації, в тому числі, потрібно було б розбиратися з Партією регіонів. Тому ні формальних, ні юридичних підстав для легітимного заборони КПУ не було і немає. Влада це розуміла, як і негативні наслідки у вигляді реакції ЄС. Москва теж би використала цей факт для демонстрації нової України як не правової держави, де нівелюються інтереси мешканців сходу і півдня країни - регіонів, де в основній масі голосують за КПУ і про російські сили", - упевнений експерт.

Однак, вважає Віктор Небоженко, частина представників КПУ все одно буде в Раді VIII скликання. "Симоненко та інші лідери партії будуть представлені в новому парламенті, вони виграють вибори на мажоритарних округах, починаючи від Вінницької і закінчуючи Запорізькою областю. Природно, розраховувати на ще один традиційний для них регіон - Дніпропетровську та Донецьку області - не варто.

Коломойський зробить все, щоб комуністи не пройшли по його округах. І комуністи зможуть сформувати в новому парламенті нехай не фракцію, але депутатську групу - точно. Вони залишаться тією силою, яка буде повною мірою відповідати інтересам тих, хто не відмовиться від ідеї інтеграції з РФ, це базовий російськомовний електорат, для якого немає іншого вектора, крім Митного союзу і відтворення СРСР. Поки що альтернативної політичної сили, яка могла б замінити в цій ніші КПУ, однозначно ні. І навряд вона буде створена в найближчій перспективі", - резюмував політолог.