ua en ru

Експерти: Відставка міністра Миколи Присяжнюка є малоймовірною

На сьогодні аграрний сектор України потребує чіткого та злагодженого керівництва для вирішення тих проблем, які наразі існують в галузі. Тому можливість звільнення Миколи Присяжнюка з посади міністра агарної політики та продовольства України є малоймовірною та безпідставною, вважають провідні експерти агропромислового комплексу України.

"Я вважаю, що на даному етапі розвитку аграрного сектору нашої держави звільнення Миколи Присяжнюка є малоймовірним і неправильним. Наразі в країні розпочалися весняно-польові роботи, і, зазвичай, весною у аграріїв дуже багато проблем, які стосуються не лише класичних технологічних питань, а й проблем трансформування аграрного сектору, формування фонду державної підтримки за рахунок держбюджету тощо. Тому діяльність Миколи Присяжнюка саме в цей період є більш ніж необхідною", - повідомив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

Окрім того, зазначив експерт, неможливість відставки міністра підтверджується ще й тим фактом, що Микола Присяжнюк глибоко знається на проблематиці аграрної галузі, на відміну від великої кількості чиновників, які намагаються втручатися у справи АПК.

"На жаль, на сьогодні в українському сільському господарстві склалася така ситуація, коли багато людей, які думають, що вони розбираються в аграрному секторі, втручаються у справи галузі. Це не стосується Миколи Присяжнюка, і я вважаю, що міністру якраз потрібно надати ті повноваження, які б дозволили втілювати всі позитивні реформування, які він собі намітив. Микола Володимирович все те, що можна було зробити за два роки, зробив, а ми повинні його підтримати та дати йому ті можливості, щоб і надалі працювати ефективно", - зазначив експерт.

Як повідомив радник Президента України з питань АПК Віктор Слаута, Міністерство аграрної політики та продовольства України наразі пропонує низку напрацювань, які спрямовані на покращення ситуації у галузі, тому відставка міністра не є виправданою. "Міністр добре розуміє проблеми аграрної галузі, тому він продовжить свою роботу. У міністерстві наразі є багато напрацювань та матеріалів, ми знаємо, яка робота ведеться, тому у можливості звільнення міністра я не вбачаю сенсу", - зазначив Слаута.

З думкою аграрних експертів погоджується і президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Миркевич. На його переконання, на сьогодні немає жодних підстав для зміни очільника відомства. "Я не вірю, що можна міняти того "коня", який все тягне на собі. Тим більше, що коней під час переправи не міняють. А зараз, коли йдуть весняно-польові роботи, то вкрай нераціонально змінювати керівництво в аграрному комплексі, бо тоді постає питання, коли ж будуть працювати державні програми, коли буде надаватися підтримка селу, кооперації та фермерству. Тож будь-які зміни, а тим більше під час аграрних робіт, негативно спрацьовують", - зауважив Миркевич.