ua en ru

Експерти відзначають поступову стабілізацію фінансового ринку України

Представники фінансового ринку вважають, що ситуація в країні поступово стабілізується і відзначають, що обмеження на зняття валютних депозитів, введені Нацбанком, є тимчасовим заходом і покликані стабілізувати і заспокоїти ринок. Про це заявив голова правління ПАТ "Фінбанк" Костянтин Смольський.

"Дуже важливо, що Національний банк не тільки приймає рішення, а й говорить про них і пояснює свою позицію. Тепер ми як комерційні банки повинні допомогти НБУ донести це до наших клієнтів. Ці обмеження однозначно тимчасові. Як тільки буде стабілізація ринку, а я очікую, що це трапиться дуже скоро, обмеження будуть зняті", - підкреслив Смольський.

Екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко також повідомив, що в обмінниках не спостерігаються черги і також немає масового зняття депозитів. "Можна сказати, що все-таки в цілому, на 90%, наша банківська система досить потужна, ліквідна і стабільна", - зазначив він.

За словами учасників ринку, спокій в банківському секторі забезпечується в тому числі регулярним підкріпленням готівкою відділень і банкоматів.

Експерти також стверджують, що про стабільність фінансової системи України може свідчити і те, що банки продовжують відкривати нові відділення, незважаючи на непросту ситуацію в країні.