ua en ru

Експерти назвали причину неефективності українського бізнесу в умовах вільного ринку з ЄС

Експерти назвали ще одну причину неефективності українського бізнесу в умовах вільного ринку з ЄС, якою є незадовільна робота вітчизняних інвестиційних компаній.

Напередодні вступу в силу угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, в експертному середовищі все частіше звучить думка про неготовність українського бізнесу до конкуренції з європейськими компаніями. Однією з основних причин називається відсутність у вітчизняного бізнесу доступу до іноземного капіталу.

"Цей рятівний "ріг достатку" не доступний тому, що саме внутрішні інвестиційні компанії наглухо закрили фінансовий вентиль. І крутять його виключно у власних інтересах", - пише у своєму блозі політолог Олександра Решмеділова.

На думку Решмеділової, вина за відсутність інвестклімату в Україні лежить не тільки на представниках влади, але і на близьких їй бізнесменів.

З нею солідарний політичний консультант Михайло Кириленко: "Нерозумно перекладати всю провину за провал в інвестиційній політиці держава, якщо є люди і організації, прямим обов'язком яких є пошук і залучення інвестицій".

Експерти солідарні в тому, що в цій сфері не залишилося професіоналів, а ведучі, у минулому, інвестбанкіри країни сьогодні надто зблизилися з владою. Вони швидше прагнуть впливати на неї в своїх інтересах, чим займатися залученням в країну іноземних інвесторів.

"Якщо говорити про позиції інвестиційних банкірів у цілому, то вона виглядає дуже прозорою і несформованою. Мабуть вони вирішили діяти, як політики - багато слів і ніяких конкретних дій", - пише Кириленко. - Так, генеральний директор лідера ринку Concorde Capital Ігор Мазепа сконцентрувався на політиці, курирує держпідприємства і кадрові призначення АП, а через більшість його висловлювань червоною ниткою проходить думка про те, що "вся провина за провальну інвестиційну політику лежить на державі, а інвестбанкіри тут ні при чому".

Зазначається, що до тих пір, поки залученням іноземних інвестицій в країні будуть займатися за принципом "у всьому винна держава", український бізнес навряд чи стане привабливим для іноземних інвесторів, а Україна нічого не виграє від зближення з ЄС.