ua en ru

Експерти назвали посади, за які "ведеться боротьба" в Україні

Експерти назвали посади, за які "ведеться боротьба" в Україні Фото - з відкритих джерел

Експерти назвали посади аудитора НАБУ, голови НБУ, склад ЦВК, а також голови ФДМ і ДФС

Основними посадами в Україні, за які ведеться "запекла боротьба", є аудитор Національного антикорупційного бюро (НАБУ), голова Національного банку (НБУ), склад Центральної виборчої комісії (ЦВК), а також глави Фонду держмайна (ФДМ) і Державної фіскальної служби (ДФС). Таку думку в коментарі "Апострофу" висловили політолог Ігор Петренко та фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Всі призначення, які проводяться в державі, є певною домовленістю і ґрунтуються на квотному принципі між цими двома політичними силами. А, враховуючи, що ці політичні сили не монолітні, і в них є свої групи впливу, то, фактично, доводиться домовлятися з великою кількістю груп", - зазначив Петренко.

У свою чергу, Кущ заявив про існування негласної домовленості, що посада ключового заступника голови НБУ узгоджується з МВФ та іншими зовнішніми кредиторами України. Експерт додав, що, на відміну від європейських країн, в Україні при призначенні на ключові посади нерідко ігноруються законодавчі норми.

"Система управління країною, яка націлена на стягування ренти з реального сектора економіки, що не передбачає наявності ефективних менеджерів. Якщо реалізується якась стратегія країни, тоді дуже важливо, які професіонали стоять на керівних посадах. Але в України такої стратегії, "програми успіху", як, наприклад, це було у Польщі, немає", - підсумував Кущ.