ua en ru

Експерти Мюнхенської конференції заявили про нову епоху протистояння

Експерти Мюнхенської конференції заявили про нову епоху протистояння Ілюстративне фото (securityconference de)

Настає нова ера конкуренції наддержав - Росії, США і Китаю

Світ переживає розвал всього ліберального міжнародного порядку, це максимальна загроза міжнародної безпеки з часів розпаду Радянського союзу. Про це заявили експерти Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на їх доклад.

У доповіді йдеться про те, що настає нова ера конкуренції наддержав - Росії, США та Китаю.

"На відміну від Китаю довгострокові перспективи Москви як геополітичного супротивника США виглядають не дуже багатообіцяючими", - йдеться в доповіді.

Агресія в Україні і в Сирії, замах на Сергія Скрипаля, ворожа кібер-активність, спроби втрутитися в демократичні вибори в різних країнах, а також інцидент в Керченській протоці - можна інтерпретувати як спробу Москви продемонструвати, що вона все ще більш могутня, ніж вважає Захід, вважають експерти

Також у доповіді говориться про те, що адміністрація Дональда Трампа проявляє невеликий інтерес до дотримання міжнародних угод, твіти президента з критикою НАТО та ООН, а також підтримка неліберальних режимів від Саудівської Аравії до Бразилії підривають порядок, який склалася в останні десятиліття.

"Схоже, що США готові відмовитися від ролі лідера "вільного світу", - йдеться в доповіді.

У свою чергу, Європейський союз практично не готовий до нової ери конкуренції наддержав.

Нагадаємо, в Міністерстві оборони Британії заявили, що Росія хоче повернути під свій контроль країни колишнього Радянського Союзу, зокрема Україну і Грузію.