ua en ru

Експерти Міненерго США на чверть знизили прогноз середньої ціни нафти в 2016

Експерти Міненерго США на чверть знизили прогноз середньої ціни нафти в 2016 Фото: нафта

Причиною збереження низьких світових цін на нафту називають дисбаланс попиту та пропозиції

Експерти Міненерго США на чверть знизили прогноз середньої ціни на нафту в 2016 році. У 2017 році, за їхніми розрахунками, ціна на нафту теж залишиться нижче раніше планованої, повідомляє РБК.

З прогнозу управління енергетичної інформації Міністерства енергетики США (EIA) випливає, що середня ціна бареля нафти марки Brent не перевищить $50 протягом найближчих двох років. Так, раніше очікувалося, що за підсумками року середня ціна бареля складе $55,78, то тепер в Міненерго США вважають, що вона опиниться на рівні $40,15.

При цьому експерти вперше озвучили офіційний прогноз на 2017 рік: за підсумками майбутнього року середня вартість бареля Brent складе приблизно $50.

"Причиною збереження низьких світових цін на нафту в EIA називають дисбаланс попиту і пропозиції, в тому числі в результаті збільшення видобутку нафти в Ірані. За підрахунками експертів, в 2016 році середньодобовий видобуток нафти в Ісламській Республіці збільшиться на 300 тис. барелів, а в 2017-му - на 500 тис. барелів. У результаті середньодобовий обсяг видобутку нафти країнами ОПЕК в 2016 році перевищить попит на неї на 2 млн барелів. У 2015 році видобуток ОПЕК перевищувала попит на 1,6 млн барелів", - повідомляє видання.

Наголошується, що на нафтовий ринок продовжить тиснути і зростання запасів сирої нафти і нафтопродуктів. Найбільший їх приріст EIA очікує в першій половині 2016 року, в результаті чого ціна бареля Brent аж до кінця квітня залишиться нижче позначки $40. Потім тренд зміниться, і в четвертому кварталі 2017 середня вартість бареля Brent, за розрахунками експертів, зросте до $56.

"Протягом прогнозного періоду ціни на нафту можуть проходити через періоди підвищеної волатильності. У 2016 році на ринок нафти буде впливати безліч факторів, у тому числі повернення іранської нафти, зміна обсягів споживання і реакція не входять в ОПЕК виробників на збереження низьких цін", - вважають американські експерти.

Нагадаємо, експерти 12 банків, що беруть участь в консенсус-прогнозі The Wall Street Journal, погіршили прогноз за середньорічною ціною на нафту марки Brent на 7 доларів, до 50 доларів за барель. Очікування аналітиків погіршилися на тлі побоювань, що стосуються попиту на нафту в Китаї.