ua en ru

У МЕА передбачили досягнення балансу на нафтовому ринку

У МЕА передбачили досягнення балансу на нафтовому ринку Фото: нафта

Його надлишок може почати знижуватися трохи пізніше протягом цього року

Світовій нафтовий ринок з усе більшою очевидністю рухається до балансу попиту та пропозиції. Про це заявили експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) в щомісячній доповіді, опублікованій в четвер.

Як повідомляється, це станеться за рахунок стабілізації попиту і падіння пропозиції через скорочення видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК.


Прогнозований річний попит аналітики залишили на колишньому рівні, що і у квітневій доповіді, - 95,9 млн бар./добу, назвавши його "солідним".

Гарні показники попиту в першому кварталі "можуть підігріти очікування того, що попит залишиться на цьому рівні, що може змусити нас переглянути оцінку середніх цифр по 2016 році", відзначають автори доповіді, але проти цього працюють останні квітневі прогнози МВС, згідно з яким зростання світового ВВП в цьому році був переглянутий у бік зменшення - з 3,4% до 3,2% Це аналітики вважають аргументом проти підвищення прогнозу щодо попиту.

Так що баланс може бути досягнуто за рахунок падіння пропозиції. Його надлишок може почати знижуватися трохи пізніше протягом цього року, вважають в МЕА.

Нагадаємо, ціна північноморської нафти марки Brent сьогодні вранці, 12 травня 2016 року, торгується вище позначки в 47 доларів за барель.