ua en ru

Експерти до осені 2013 р. підготують документи про статус спостерігача України в МС, - Назарбаєв

Експерти до восени 2013 р. підготують документи про статус спостерігача України в Митному союзі (МС). Про це повідомив у середу журналістам президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв за підсумками засідання Вищої Євразійської економічної ради в Астані, передає "ІА Новини-Казахстан".

"Україна висловила зацікавленість в отриманні статусу спостерігача нашій роботі в рамках як Митного союзу, єдиного економічного простору, в майбутньому євразійського економічного союзу. Ми їх наміри підтримали і прийняли відповідні рішення", - сказав Назарбаєв.

Він пояснив, що досягнута домовленість, що до осені експерти підготують необхідні документи, "щоб ми могли їх схвалити".

Він нагадав, що Бішкек вже подав заявку на приєднання до МС. "Ми (її) розглядаємо, створена робоча група, яка готує "дорожню карту", - зазначив Президент Казахстану.

У середу в Астані проходить засідання Вищої Євразійської економічної ради за участю президентів Казахстану, Білорусії та Росії. Головні теми зустрічі - перспектива створення Євразійського економічного союзу і розширення взаємодії країн-учасниць Митного союзу з Киргизією і Україною - Президенти цих країн Алмазбек Атамбаєв та Віктор Янукович також прибули до столиці Казахстану.

З 1 січня 2012 р. на просторі Росії, Білорусії і Казахстану запрацювала нова інтеграційна структура - Єдиний економічний простір (ЄЕП). Передбачається, що всередині ЄЕП буде забезпечено вільне переміщення товарів, послуг і капіталів через державні кордони країн-учасників. Поряд зі створеним раніше Росією, Білоруссю і Казахстаном Митним союзом ЄЕП має стати важливою віхою на шляху до створення іншого більшого інтеграційного об'єднання - Євразійського економічного союзу (ЕАС), ідею якого ще 1994 р. запропонував казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв.

Читайте також: Меморандум про участь України в МС буде підписаний в Мінську на Раді глав урядів СНД, - Янукович