ua en ru

Експерти: експорт електроенергії дозволить підтримати енергосистему

Експерти: експорт електроенергії дозволить підтримати енергосистему

Експорт електроенергії дозволить підтримати українську енергосистему. Таку думку висловили експерти в ході проведення міжнародного енергетичного конгресу "Енерго Весна 2016" 26 травня в Києві, коментуючи ініціативу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України про відновлення експорту української електроенергії.

За словами директора Департаменту електроенергетичного комплексу Міненерговугілля Ольги Буславець "проект відповідного урядового розпорядження, про який говорить міністр Ігор Насалик, передбачає формування ціни для експорту електроенергії за правилами ринку". "Це сьогодні дуже актуальне і важливе питання, особливо в умовах втрати ринків збуту електроенергії в Криму і на неконтрольованій території в Луганській і Донецькій областях", - зазначив вона.


На думку чиновника, "відновлення поставок у Білорусь в літні місяці 2016 року і відновлення поставок до Молдови, що збереже експортний потенціал Бурштинського енергоострова, дасть можливість спалювати на українських ТЕС вугілля газових марок, видобуте на державних вугільних підприємствах "Волиньвугілля" і "Львіввугілля". "А це збереження тисяч робочих місць для українських шахтарів", - вважає Ольга Буславець.

У свою чергу голова наглядової ради Фонду цільових екологічних інвестицій Олексій Хабатюк звертає увагу на конкурентоспроможність української електроенергії на зовнішніх ринках і зобов'язання по викидах, які взяла на себе Україна.

"Перед нами стоять жорсткі зобов'язання - до 2033 року радикально знизити викиди, а механізмів залучення коштів під цю задачу, повернення їх інвесторам немає. Якщо ми хочемо експортувати, то необхідно експортувати за ціною, яка конкурентоспроможна на зовнішніх ринках", - відзначає він.

Експерти впевнені, що відновлення експорту української електроенергії в Білорусь, Молдову і країни Євросоюзу дозволить підтримати енергетичну систему країни і цінову політику на ринку на належному рівні.