ua en ru

Експерти: Через 13 років кількість населення світу може збільшитися ще на 1 млрд людей

Чисельність населення світу протягом 13 років може збільшитися ще на 1 млрд людей. Такі дані наводяться в доповіді, підготовленій відділом інформації та зовнішніх зв'язків Фонду Організації Об'єднаних Націй в області народонаселення.
Згідно з доповіддю фонду ООН в області народонаселення, сьогодні у світі проживає 893 млн чоловік старше 60 років. За прогнозами, до середини XXI століття це число зросте до 2,4 млрд людей. Кожен другий проживає в містах, а всього через приблизно 35 років у містах буде проживати дві третини населення планети. Люди молодші 25 років вже зараз становлять 43% населення світу, а в деяких країнах їх частка досягає 60%. При цьому 1,2 млрд людей становлять люди у віці від 10 до 19 років, причому приблизно дев'ять десятих з них проживають в країнах, що розвиваються.
У той же час в доповіді наголошується, що на ділі частка молодих людей (до яких згідно класифікаціям Організації Об'єднаних Націй ставляться люди у віці від 10 до 24 років) вже почала в багатьох місцях знижуватися, причому не тільки в промислово розвинених країнах, але і в країнах із середнім рівнем доходу. Наприклад, у Мексиці демографічна "піраміда" країни неухильно звужується в нижній частині: частка осіб від новонароджених до 14 років знизилася з 38,6% від загальної чисельності населення у 1990 р. до 34,1% у 2000 р., а потім до 29,3% в 2010 р. У результаті за два останні десятиліття відбулося підвищення медіанного віку в країні з 19 до 26 років. Найбільш численна вікова група поступово набирає середній вік, і контури піраміди змінюються.
Особливий інтерес у багатьох демографів викликають соціально-економічні зрушення, що впливають на становище молоді в Індії, де проживають 1,2 млрд людей, оскільки до 2025 р. ця країна обжене Китай, де зараз проживають близько 1,3 млрд людей, і вийде за чисельністю населення на перше місце в світі, а її розміри будуть впливати на структуру населення всього світу. В Індії чисельність населення у віці 24 років або молодше досягає 600 млн людей.
Проте однією з проблем, що виділяються фондом ООН, є проблема старіння населення. Так, згідно з прогнозами, зараз, коли сучасна молодь вступає в середній вік, і згодом старіюче населення буде рости швидше, ніж будь-яка інша група населення світу, принаймні до 2050 р. У країнах з середнім і низьким рівнем доходів частка 60-, 70-, а в деяких випадках і 80-річних у населенні неухильно збільшується. При цьому якщо в більш розвинених країнах в період з 1950 р. по 2010 р. тривалість життя при народженні збільшилася на 11 років, то в менш розвинених регіонах досягнення набагато більш значні: за той же період тривалість життя збільшилася на 26 років. У найменш розвинених країнах це збільшення склало 19,5 року.
Ще однією проблемою, яку виділяють експерти, є проблема бідності. Наприклад, у Південно-Східній Азії близько 221 млн людей вже живуть за межею бідності - на 2 дол. на день.
Нагадаємо, зараз на землі проживає 7 млрд людей.