ua en ru

Експертна група МОЗ пропонує приватизувати сферу первинної медичної допомоги до 2020 р

Експертна група Міністерства охорони здоров'я України пропонує приватизувати сферу первинної медичної допомоги до 2020 року.

Експертна група Міністерства охорони здоров'я України пропонує приватизувати сферу первинної медичної допомоги до 2020 року. Про це на конференції "Стратегія 2020: реформування у сфері охорони здоров'я" заявив голова експертної групи МОЗ України щодо реформи системи охорони здоров'я Володимир Курпіта, передає кореспондент РБК-Україна.

"МОЗ ще в липні 2014 року своїм указом створив стратегічну консультативну групу в рамках державної ініціативи по підготовці "Стратегії 2020". Група працює за підтримки фонду Сороса та "Відродження", включає державний блок на чолі з міністром і заступниками, а також 12 експертів України, Великобританії, США, Грузії та інших країн у сфері охорони здоров'я", - заявив він.
За його словами, проект реформування сфери охорони здоров'я вже підготовлений.

"Одне з основних пропозицій і новацій щодо забезпечення реформи - необхідність приватизації, передачі у концесію сектору первинної медичної допомоги... Це дозволить розвиватися даній сфері... Сьогодні лише 1% населення користується медичними послугами приватного сектору", - додав він.

Курпіта зазначив, що медичні установи "можуть бути продані на відкритих аукціонах, через пайову участь в управлінні і право власності самих працівників медичних установ".

Також група пропонує скасувати мережа медичних установ.

"Частина медичних установ на місцевому, обласному та центральному рівнях часто дублюють функції, що в підсумку призводить до надання некваліфікованих медичних послуг. Тому необхідна оптимізація системи, у тому числі з впровадженням державного і приватного партнерства".

Нагадаємо, раніше МОЗ констатував відсутність коштів субвенції на систему охорони здоров'я Києва.