ua en ru

Експерт спрогнозував, що дозволить Києву розблокувати операцію з продажу "Мотор Січ"

Експерт спрогнозував, що дозволить Києву розблокувати операцію з продажу "Мотор Січ" Фото: "Мотор Січ" (wikimedia.org)
Автор: РБК-Украина

Нова політика США щодо налагодження відкритих торговельно-економічних відносин з Китаєм дозволить Києву розблокувати операцію з купівлі ПАТ "Мотор Січ".

Таку думку висловив економічний експерт, директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт зазначає, що згідно з повідомленням Wall Street Journal, представники адміністрації Дональда Трампа раніше залучили Еріка Прінса, підрядника приватної служби безпеки і неформального радника президента, з проханням про покупку української "Мотор Січ".

"Однак американська сторона не зробила жодного кроку у напрямку покупки "Мотор Січ" - це лише підтверджує відсутність реального інтересу американців до придбання української компанії", - додає експерт.

За його словами, зрив цієї угоди був лише частиною загальної стратегії протистояння США з Китаєм, а Київ виявився заручником політики Вашингтона. Зараз ситуація змінюється, що нівелює страхи української влади втратити підтримку США і відкриває можливість завершити продаж "Мотор Січ", додає експерт.

Нагадаємо, раніше американський державний функціонер і політичний діяч Роберт А. МакКоннелл заявив, що угода, яка відкриває КНР доступ до технологій у сфері виробництва авіадвигунів, не подобається США. Але, попри це, інвестиція китайських бізнесменів в "Мотор Січ" та придбання її акцій повністю законні.

Своєю чергою, китайські інвестори "Мотор Січі" на початку вересня направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна з вимогою виплатити їм компенсацію в 3,5 млрд доларів.