ua en ru

Експерт скептично оцінив перспективи розслідування НАБУ щодо формули "Роттердам+"

Експерт скептично оцінив перспективи розслідування НАБУ щодо формули "Роттердам+"

За словами експерта, НАБУ хотіло "поцілити" у вугільну формулу, але "влучило" у МВФ

Національне антикорупційне бюро Украіни (НАБУ) хотіло "поцілити" у вугільну формулу, а "влучило" у МВФ, ЄБРР та Світовий банк. Таку думку на своїй сторінці у соцмережі Facebook висловив експерт, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, коментуючи перспективи розслідування справи щодо "Роттердам+".

Зокрема, він вважає, що за логікою слідства, озвученою керівником відомства Артемом Ситником, детективи НАБУ можуть зіштовхнутися з необхідністю оскаржувати домовленості України з міжнародними партнерами.

"Встановлення формульного ціноутворення на енергоносії є зобов’язанням України перед МВФ, а також включено у домовленості з ЄБРР та Світовим банком. Так що НАБУ та Ситник промахнулися. Хотіли поцілити у вугільну формулу, а влучили у МВФ, ЄБРР та Світовий банк. Та й ще тепер просто таки зобов’язані розпочати розслідування щодо формули газу німецького хабу NCG", - написав Корольчук.

На думку експерта, заяви директора НАБУ про мінімальні імпортні поставки є передчасними і не відповідають реальному стану речей в енергетичній галузі.

"З 2017 року ріст імпорту фактично узаконений рішенням РНБОУ та указом президента, які оформили заборону ввезення вугілля із Донбасу. Орієнтовно у 2017 році буде імпортовано 20% вугілля для ТЕС і ТЕЦ – це майже 5 млн т. вугілля. У 2018 році імпорт зросте як мінімум до 30% - 8 млн т.", - підкреслив він.

"Власне, можна на 100% бути впевненим, що іще раз вивчивши всі документи і дані, великі комбінатори-антикорупціонери з НАБУ тихенько постараються витерти всі файли свого "резонансного" розслідування. Зрештою, як це було практично у всіх попередніх випадках. Провальна історія з Одеським припортовим заводом є найбільш показовою", - написав Корольчук.

alt

Як відомо, 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію базується на котируваннях вугільного хабу ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, якою визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

17 серпня співробітники НАБУ прийшли з обшуком в будівлю Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг у справі, пов'язаній із затвердженням вугільної формули "Роттердам +".

ЗМІ також писали, що 21 серпня представники МВФ вказали уряду України на необхідність виконання норм чинного меморандуму з Фондом та відповідної постанови Кабміну, яким закріплена методика розрахунку вартості ціни газу для населення "Дюссельдорф+".

Глава НКРЕКП Дмитро Вовк і керівники Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства 22 серпня обговорили у Відні організацію проведення незалежного аудиту українського регулятора. Як зазначав глава НКРЕКП, ця робота займе від півтора до двох місяців. Після закінчення цього терміну можна очікувати конкретні результати аудиту.