ua en ru

Експерт вважає адвалорні акцизи на тютюн недостатньо ефективними

Експерт вважає адвалорні акцизи на тютюн недостатньо ефективними Фото: Ангела Бочі

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі вважає адвалорні акцизи в тютюновій сфері недостатньо ефективними в досягненні цілей з охорони здоров'я. Про це вона заявила журналістам, передає "Апостроф".

За її словами, згідно зі звітом ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії, для захисту громадського здоров'я більше підходять специфічні акцизи тому що призводять до більш високих цін і невеликих цінових відмінностей між брендами.

«Адвалорні акцизи, згідно з цим звітом, є менш ефективними в досягненні цілей з охорони здоров'я, тому що їх складніше адмініструвати, вони збільшують можливості для ухилення від сплати та створюють великі цінові відмінності між брендами, спонукаючи тим самим переходити на дешевші сигарети», - зазначила експерт.

«У відповідності з вимогами Угоди про асоціацію Україна повинна підвищувати мінімальне податкове зобов'язання до 90 євро на 1000 штук сигарет. Дана вимога в першу чергу пов'язана зі специфічним компонентом акцизу», - додала Бочі.

У той же час експерт МЦПД Сергій Кіщенко зазначив, що за підвищення адвалорної ставки виступає єдина тютюнова компанія, продукція якої практично не обкладається адвалорним акцизом.

"Мабуть, у розрахунку на те, що підвищення цін на продукцію інших тютюнових компаній змусить споживачів переходити на дешевші сигарети їх виробництва", - припускає Кіщенко.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує внести зміни в Податковий кодекс і збільшити акцизи на тютюнові вироби - специфічну ставку на 30%, адвалорну ставку на 3 п. п. - з 12% до 15%.