ua en ru

Експерт вважає абсурдним оскарження формули "Роттердам+" в ЄСПЛ

Експерт вважає абсурдним оскарження формули "Роттердам+" в ЄСПЛ Фото: Валентин Землянський (РИА Новости Украина)

Землянський сумнівається в тому, що позов може бути прийнятий до розгляду

Оскарження формули "Роттердам+" в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) абсурдне і приречене. Таку думку в ефірі радіостанції "Голос Столиці" виразив експерт з питань енергетики Валентин Землянський, передають "РИА Новости Украина".

Зокрема, експерт підкреслив, що формула "Роттердам+" не має ніякого відношення до тарифів для населення, на відміну, наприклад, від формули ціноутворення на газ Дюссельдорф+.

"Мені не зовсім зрозуміла подача саме у Суд з прав людини. Тобто в даному випадку, які права людини в бізнес-відносинах можуть бути порушені. Тобто, наприклад, більш логічно було б подавати в суд на, наприклад, газову формулу, яка називається "Дюссельдорф+", тому що вона безпосередньо впливає на нас з вами, як споживачів, на ціну газу. Давайте подамо в суд на ціноутворення на хліб, тому що там є складова і "Роттердам+", і "Дюссельдорф+". І, відповідно, я вважаю, що ціна на хліб обмежує мої права як людини", - сказав він.

Землянський також підкреслив, що сумнівається в тому, що позов взагалі може бути прийнятий до розгляду.

"Я більше ніж упевнений, що такий прецедент створювати не будуть, і цей позов спочатку приречений. Я так розумію, що ЄСПЛ, це просто не предмет його розгляду в даному випадку. Тому що предмет в даному випадку — це правовідносини між господарюючими суб'єктами, а не правовідносини між, наприклад, державою і суспільством або громадянином. Ось коли порушені цивільні права, можна подавати в ЄСПЛ. В даному випадку нічиї права при ціноутворенні на вугілля для бізнесу не порушуються з точки зору громадянських прав", - заявив він.

Як відомо, енергетичний експерт Андрій Герус подав скаргу до Європейського суду з прав людини щодо застосування в Україні формули ціноутворення на енергетичне вугілля "Роттердам плюс". Раніше він вже намагався оскаржити законність формули в українських судах. Рішення судів всіх інстанцій були єдині – відмова в задоволенні позовних вимог.

27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно з цією методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.