ua en ru

Експерт розповів про механізми боротьби з бізнесом на окупованих територіях

Експерт розповів про механізми боротьби з бізнесом на окупованих територіях Фото: Олександр Станчевський (джерело фото - УН)

Досвід вирішення цього питання Україні можна запозичити у Туреччини

Політичний оглядач, директор інформаційно-аналітичного агентства "Рейтинг" Олексій Станчевський розповів про механізми боротьби з бізнесом на окупованих територіях. Про це він заявив в ході круглого столу "Хто фінансує тероризм в Україні".

Зокрема, як цитує експерта ЗМІ, оплата податків на непідконтрольних владі України територіях є непрямим фінансуванням тероризму. І така практика, за словами Станчевського, відбувається в діяльності таких великих комерційних структур, як мережа супермаркетів АТБ або ж автозаправок, які були відомі під брендом "Лукойл".

"У цих великих бізнесменів є проблеми з оподаткуванням. Точніше - вони створюють цю проблему Україні. Фактично, ці податки йдуть на закупівлю патронів і дизеля для бойовиків", - зазначив експерт.

На думку Станчевського, досвід вирішення питання з великими бізнесменами, які обґрунтовано підозрюються у співпраці з антидержавними структурами, Україна могла б запозичити у Туреччини.

"Після припинення спроби державного перевороту, влада Турецької Республіки націоналізувала близько 1,2 тис. комерційних структур, запідозрених у співпраці з повстанцями. При цьому під цей процес потрапили структури з мільярдними оборотами та іноземною частиною власності. Зокрема - російської", - заявив він.

При цьому, на думку Станчевського, для прозорого проведення запідозрених у пособництві тероризму комерційних підприємств в нашій країні вкрай необхідно розробити та прийняти чіткий закон про націоналізацію. У такому разі, вважає експерт, бізнес-структурам, які усвідомлено зберігають свою діяльність на непідконтрольних владі України територіях, буде даний чіткий сигнал про необхідність ведення підприємництва за законами України.

Нагадаємо, 20 грудня на брифінгу в парламенті народні депутати України, члени групи "Депутатський контроль" Андрій Шинькович (БПП), Тарас Кремінь (Народний фронт) і Дмитро Лубинець (БПП) звернулися до Ради національної безпеки і оборони, Державної фіскальної служби та Службі безпеки України з вимогою розслідувати і дати правову оцінку ряду ситуації щодо мережі супермаркетів "АТБ-Маркет". Зокрема, інформації про нібито роботу підконтрольних "АТБ" компаній в Криму і на окупованих територіях Донбасу.

Крім того, 21 квітня 2015 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №2689 "Про націоналізацію майна торгової мережі "АТБ". Приводом для ініціативи стали підозри у фінансуванні торговою мережею терористів на окремих територіях Донбасу.