ua en ru

Експерт прогнозує позитивне сприйняття суспільством протестів Ляшка

Експерт прогнозує позитивне сприйняття суспільством протестів Ляшка

Українське суспільство стоїть перед дилемою оцінки політичних процесів: з одного боку, оцінка ситуації різко критична – "Так жити не можна", але з іншого – революційні протести і фізичне протистояння для воюючої країни так само неприйнятні. Про це в коментарі для ЗМІ розповів політолог Вадим Карасьов.

"Довіра до будь-яких державних інститутів і політичних лідерів є досить низькою, "нові проекти" викликають реакцію хіба що їх друзів в соціальних мережах. У такій ситуації з'явився попит на якісно нові дії існуючих політиків і лідерів громадської думки. Приміром, несподіваним кроком можна вважати сидячі протести Радикальної партії Ляшка в парламенті. Минулого тижня оглядачі очікували силового розблокування трибуни, масової бійки між депутатами, більш того, режисери-постановники вели до того, що люди у військовій формі могли штовхати і бити жінок прямо в президії Верховної Ради. Ми всі розуміємо, кому це було вигідно, і чиї канали показували б подібні кадри цілодобово. А ось ненасильницький протест – це асиметрична відповідь, це щось нове і свіже. Протест без насильства", - заявив він.


На думку політолога, багато хто вже згадує "ненасильницькі протести в Індії, організовані Махатмою Ганді, які врешті решт привели до перемоги руху національного визволення".

"Обидві українські революції новітнього часу, до речі, багато в чому були сприйняті позитивно суспільством та іноземними урядами внаслідок їх мирного характеру. Протестанти проводили мирні ходи і жили в наметових містечках, або захищалися від Беркута фанерними щитами. У порівнянні з погрозами або проявами насильства, мирні протести ще довго будуть більш виграшними методами політичної боротьби для українського суспільства. Громадяни погрожують "винести владу на вилах", але насправді підтримують мирні шляхи вирішення будь-якого конфлікту", – вважає експерт.