ua en ru

Експерт: Президент підтвердив готовність до мирного діалогу і курс на євроінтеграцію

Найближчим часом уряд дійсно може продовжити роботу з підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Таку думку висловив директор Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Я не думаю, що заяви Віктора Януковича, що пролунали під час зустрічі чотирьох українських президентів, були голослівними. Курс на євроінтеграцію закріплений у нас законодавчо, і Янукович під час зустрічі підтвердив незмінність цього курсу. Однак при цьому він продовжує наполягати, що підписання стане можливо лише після того, як вдасться знайти спосіб мінімізувати економічні ризики для українських виробників. Зараз треба активно працювати саме в цьому напрямку», - сказав політолог.

Нагадаємо, під час зустрічі з президентами Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою та Віктором Ющенко Віктор Янукович запевнив, що доручив прискорити підготовку до відновлення діалогу з ЄС. «Ризики, які є для нашої економіки, потрібно мінімізувати. Процес повинен бути прозорий, за участю виробників, щоб все чітко собі уявляли, яке майбутнє. Як тільки знайдемо розуміння і буде досягнутий такий компроміс - підпис стоятиме» , - сказав глава держави.

Кость Бондаренко також акцентував, що під час зустрічі Президент України фактично визнав, що діалог з ЄС був припинений через зрив термінів виконання програми євроінтеграції українською стороною. «Янукович заявив, що роботи з підготовки до Євроасоціації не завжди вдається проводити строго за графіком. Ніхто не очікував таких санкцій з боку Росії. Ніхто не розраховував на таку протидію. А компенсацію, яку готовий надати ЄС, не вистачить, щоб покрити збитки українських підприємств і селян. В результаті постраждали б не тільки олігархи, а в першу чергу звичайні українці. Думаю, якби глава держави проігнорував цю обставину, акції протесту були б не меншими» , - заявив політолог. І додав: «Ті, хто зірвав терміни підготовки до асоціації з ЄС , повинні понести серйозну відповідальність».

Говорячи про варіанти виходу з кризи, Бондаренко висловив впевненість в тому, що зараз необхідно уникати агресії і провокацій як з боку учасників акцій протесту, так і з боку силових відомств. «Янукович визнав, що правопорушення мали місце з обох сторін , і висловився за те , щоб дати їм справедливу оцінку. Тому зараз дуже важливо не допускати нових правопорушень, організаторам з обох сторін необхідно діяти строго в правовому полі», - сказав він.

Як повідомлялося, на зустрічі чотирьох президентів Віктор Янукович заявив, що «правопорушенням , які були допущені з двох сторін на Майдані, потрібно дати справедливу оцінку». Він повідомив , що звернувся до Генерального прокурора з проханням «там , де немає таких жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, які не мали таких грубих правопорушень».

Глава держави також підкреслив, що заклики до революції, зміни влади, конституційного ладу несуть загрозу національній безпеці.