ua en ru

Експерт: політкриза почалася через намагання БПП посилити контроль над урядом

Експерт: політкриза почалася через намагання БПП посилити контроль над урядом

Причини політичної кризи, яка наразі вирує в Україні, не мають нічого спільного ні з опозицією, ні з урядом, ні з Росією, Заходом або олігархами, написав шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд у своїй колонці для видання "Новое время".

"Причини нинішньої політичної кризи в Україні зрозуміти нескладно. До неї привели спроби "Блоку Петра Порошенка" отримати більший контроль над урядом", - наголосив експерт.


"Криза почалася ще 3 лютого, коли міністр економіки Айварас Абромавічус пішов у відставку на знак протесту проти тиску на нього з боку Ігоря Кононенка, сірого кардинала БПП, і посилилася після провалу голосування за висловлення недовіри уряду Арсенія Яценюка", - уточнив він.

Аслунд також зазначив, що МВФ, який наразі є ключовою організацією для економічної політики України, висунув ряд вимог для надання чергового траншу Києву. Зокрема, йдеться про формування ефективного уряду та скороченні корупції в Генеральній прокуратурі.

"Формування гідного уряду та призначення ефективного генерального прокурора – умови, які Україні, здавалося б, виконати найпростіше. Залишається питання: чому президент і парламент вже два місяці не в змозі це зробити? Враховуючи, що подальше продовження урядової кризи посилює ймовірність дострокових виборів. А тим часом через політичну кризу починається процес знецінення гривні", - підсумував експерт.